39 sätt att lära sig att koda gratis

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Även om du inte planerar att bli utvecklare kommer du att dra nytta av att kunna koda. Med grundläggande kunskaper och lite övning blir du förvånad över vad du kan uppnå.

Från webbutveckling till att skapa applikationer, att veta hur du kodar kan spara tid och pengar. Du kan fixa din egen webbplats, automatisera uppgifter och eventuellt tjäna lite pengar för att hjälpa andra.

Att ta en fullständig utvecklingskurs kan vara dyrt, och när du precis börjar behöver du inte spendera. Det finns många sätt att lära sig att koda online gratis. Allt du behöver göra är att välja det språk du vill börja med.

Lär dig HTML och CSS

Trots att det är mycket okomplicerat är HTML kanske det mest användbara språket att veta. När du har grepp om enkel HTML-kod kan du snabbt gå vidare till mer avancerade språk.

CSS är ett separat språk som kontrollerar utseendet och känslan på HTML-sidan. De två språken fungerar bra tillsammans, även om det är bäst att börja med HTML och gå därifrån.

 1. W3Schools CSS-exempel: lära dig att koda CSS från dessa gratis kodavsnitt som förklarar hur koden fungerar.
 2. W3Schools HTML-exempel: W3Schools tillhandahåller också den här utmärkta nybörjarens HTML-kurs, som kommer att komma igång med grundkod.
 3. Lär dig att koda HTML och CSS: Shayhowes detaljerade nybörjarguide erbjuder en strukturerad introduktion till HTML och CSS. Lär dig principerna för god design, förstå hur lådmodellen fungerar och börja arbeta med former och tabeller.
 4. Introduktion till HTML och CSS: Denna utmärkta kurs från Khan Academy erbjuder lektioner i hanterbara bitar. Denna kurs tar absoluta nybörjare genom HTML och CSS, i små och mycket hanterbara lektioner.
 5. HTML och CSS: Odin-projektet presenterar denna HTML- och CSS-primer som en del av en bredare webbutvecklings- och designkurs. Detta är del 5 i serien; du kanske vill gå tillbaka och arbeta igenom modulerna i ordning om du planerar att lära dig mer om webbutveckling.
 6. CSS Cross Country: denna vackra CSS-tutorial är idealisk för nybörjare som redan vet lite om HTML. Det hjälper dig att utveckla din kunskap om principerna bakom CSS.
 7. Lär dig HTML: HTML.net erbjuder två olika HTML-kurser: börja lära HTML och börja lära HTML5. HTML5-kursen innehåller samma grundläggande innehåll som HTML-kursen men är mycket mer omfattande.
 8. 150 coola CSS-exempel och handledning: justera dessa kodavsnitt för att ta reda på hur CSS fungerar. Du kommer snart att kunna anpassa koden och använda den för dina egna webbutvecklingsprojekt.
 9. Absolut nybörjarhandbok för HTML och CSS: Om resten av guiderna i den här artikeln ser för avancerade ut för dig, börja här.

Lära sig Ruby on Rails

Ruby är ett programmeringsspråk; Rails är en webbapplikation som kombinerar Ruby, HTML, CSS och JavaScript. Om du redan känner till lite HTML-kod är Ruby en logisk utveckling. Rails hjälper till att göra kodningen enklare.

 1. Code Academy Ruby on Rails: lär dig att bygga dina egna grundläggande webbappar i denna gratis kurs. Det tar cirka 9 timmar och läggs till för nybörjare.
 2. Ruby Primer: den här 10-delade kursen lär ut alla de viktigaste principerna i Ruby, från strängar till Lambdas.
 3. Lär dig att bygga en Ruby on Rails-applikation: den här serien med videohandledning tar dig igenom processen att bygga en webbapp. Det är bäst för mellanstudenter som har erfarenhet av att arbeta med kod.
 4. Prova Ruby: använd den här tydliga, engagerande introduktionen för att lära dig hur du kodar i Ruby. Det finns en praktisk 15-minuters interaktiv handledning som kommer igång direkt, vilket är den bästa nybörjarresursen vi har hittat.
 5. UT On Rails: få tillgång till en gratis 10-veckors kurs, som består av videoföreläsningar och praktiska övningar.
 6. Rails for Zombies: börja koda med Ruby i din webbläsare utan att behöva installera någon programvara. Rails for Zombies är ett problemfritt sätt att prova Ruby.

Lära sig PHP och SQL

Structured Query Language (SQL) används för att extrahera information från en databas. Många webbplatser förlitar sig på en back-end-databas för att lagra innehåll, så SQL är en värdefull färdighet. PHP och SQL fungerar bra tillsammans och driver många miljoner webbplatser på webben.

Lyckligtvis är SQL lätt att lära sig och mycket mångsidig. Du behöver bara grunderna för att börja koda dina egna databasfrågor, och du kan anpassa det du lär dig för MySQL.

 1. Lär dig SQL: Code Academy slår igen med en bra SQL-tutorial. Det tar bara tre timmar att köra igenom och lämnar dig kompetent i grundläggande frågor.
 2. Data Boot Camp: denna resurs kommer att lära dig de bredare principerna för databasanalys. Det är inte särskilt interaktivt, men gör en bra nybörjarreferensguide.
 3. Lär dig SQL genom att beräkna kundens livstid: denna handledning tar en praktisk inställning till SQL genom att posera ett problem och använda lösningen som en lektion. Handledningen är uppdelad på två sidor och är skriven på ett tydligt, tillgängligt språk.
 4. Nybörjarens PHP: denna enorma online-PHP-tutorial går igenom grunderna i PHP, med övningsövningar och grundliga förklaringar. Arbeta igenom det för att lära dig att koda i PHP, eller bokmärka det för snabb referens när du förbättrar dina färdigheter.
 5. PHP- och MySQL-databaser: MySQL är en variant av standard SQL, och den delar många av samma kommandon. Denna W3Schools-handledning förklarar hur PHP och MySQL fungerar tillsammans.
 6. PHP / MySQL Tutorial: Trots att det är lite långvarigt, erbjuder denna självstudie några användbara praktiska exempel.
 7. Gratis interaktiv PHP-handledning: Denna handledning låter dig koda live i din webbläsare och direkt köra koden för att se resultaten.
 8. SQLCourse.com: utveckla snabbt dina SQL-färdigheter med den här tutorialen, som delar upp koncepten till lätt smältbara bitar.
 9. PHP-MySQL Tutorial: Denna utmärkta kostnadsfria resurs kommer att lära dig grunderna i PHP, grunderna i MySQL och de tekniker du behöver veta för att använda dem tillsammans. Den berör också Zend Optimizer, Pear och MySQL GUI.
 10. 5 gratis e-böcker och handledning om SQL: den här bloggen från ReadWrite har några användbara länkar för vidare läsning.

Lär dig att använda kommandoraden

Om du arbetar med kod, hjälper det verkligen att kunna använda kommandoraden och musen. När du lär dig grundläggande skript kan du börja bygga skript som automatiserar uppgifter och gör repetitiva uppgifter lättare att hantera.

 1. Lär dig kommandoraden: Denna Code Academy-handledning är gratis och varar i cirka 3 timmar. Du börjar med att lära dig flytta i en katalog, och det finns regelbundna frågesporter för att testa dina kunskaper.
 2. David Baumgolds kommandoradstutorial: den här kompakta guiden är designad för nybörjare. Det börjar redan i början och hjälper dig att hitta kommandoraden på din dator.
 3. En kommandorad primer för nybörjare: Lifehacker har sammanställt denna utmärkta tutorial som visar praktiska sätt att använda kommandoraden för att göra livet enklare.
 4. Lär dig Bash-kommandoraden: lära dig använda Linux-kommandoraden, Bash, med Ryan Chadwicks 13-delade guide.

Lär dig JavaScript

JavaScript är skriptspråket som gör webbsidor interaktiva. Det uppfanns första gången 1995 men understödjer den moderna webben till denna dag.

 1. Hur man läser JavaScript korrekt: två JavaScript-vägkartor; en för nybörjare och en för mer avancerade utvecklare.
 2. JavaScript-handledning för nybörjaren: lära dig att strukturera JavaScript, skriva skript och arbeta med viktiga principer i den här detaljerade onlineguiden.
 3. Code School JavaScript: dessa 5 lektioner tar dig med på en resa genom grundläggande och mellanliggande JavaScript-koncept.
 4. Att välja rätt JavaScript-ram för jobbet: en djupgående diskussion om olika JavaScript-ramverk för mellananvändare. Detta är ett måste för alla intresserade JavaScript-studenter.
 5. 13 faktorer att tänka på när du väljer ett JavaScript-bibliotek: ta reda på vilket bibliotek som fungerar bäst för ditt projekt och effektivisera utvecklingen.

Lär dig Python

Python var speciellt designad för kodning av webbapplikationer. Python är ett bra nybörjarspråk eftersom koden är enkel att skanna och den innehåller massor av engelska ord som beskriver exakt vad som händer. Om du vill lära dig bara ett allmänt programmeringsspråk är Python ett bra val.

 1. Komma igång med Python: ett blogginlägg som förklarar hur Python fungerar. Perfekt för absoluta nybörjare. Följ länken längst ner för att arbeta igenom en serie enkla tutorials.
 2. Checkio: lära dig att koda Python i detta vackra onlinespel som lär dig att använda kreativitet och interaktiva utmaningar.
 3. Grundläggande Python-handledning: Om du föredrar att läsa sekventiellt genom lektioner kommer denna samling av referenser och lektioner att du kodar Python snabbt.
 4. Python 101: omfattande kurs utformad för självstudie. Det hjälper till att ha lite kunskap om kodning innan du börjar arbeta igenom den här guiden.
 5. Pythonspot Tutorials: tydligt märkta Python-referensguider, börjar med nybörjarexempel.

Dina favoritresurser

Att ta en klass är det bästa sättet att lära sig att koda. Och det finns fortfarande fler resurser om du vill lära dig något annat som C ++ eller spelprogrammering.

Men du kan också självstudier och bli relativt skicklig. Om du har lite tid, och du är villig att öva, blir kodning snart andra naturen.

Använder du en kodningsresurs som vi missade? Låt oss veta i kommentarerna.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map