Zvijte svojo lastno turnejo z internetom

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Kako načrtovati in izvesti svetovno turnejo svojega benda - ni potreben posnetek snemanja

Mnogi glasbeniki sanjajo o svetovni turneji. Vendar jih odlagajo ogromni stroški in zapleteni vizumski zakoni. Nekateri domnevajo, da te stvari postavljajo svetovne turneje izven njihovega dosega – vsaj brez podpore in globokih žepov večje založbe. To ni res.

Zdaj založbe niso pomembne

Že od ustanovitve Napsterja leta 1999 se glasbena industrija spreminja. Založbe niso pozdravile vse te spremembe, vendar je to spodbudilo umetnike, ki samostojno delujejo. Glasbeniki, ki so zagnani za igranje oddaj, že vedo, da si lahko stvari sami organizirajo. Glasbena industrija mainstreama se bliža enaki spoznanji.

Prince je bil eden prvih izvajalcev, ki je zavrnil večjo vpletenost založbe v glasbo, saj se je zapletel v pogodbo v vrednosti 100 milijonov dolarjev. Leta 1993 je ustanovil lastno založbo, NPG Records, da bi ponovno pridobil kreativni nadzor. NPG Records je bil v bistvu neodvisna založba, čeprav zelo dobro financirana. Toda bil je morda najbolj odmeven primer glasbenika, ki je stvari vrnil k osnovam in umetniški nadzor nad finančno nagrado.

Prince se je sčasoma vrnil k pomembni založbi, vendar je še vedno zaslužen, da je umetnike navdihnil, da dvomijo o tem, kako deluje industrija. Še pred tem je bila vedno zdrava podzemna glasbena scena umetnikov, ki nikoli niso iskali večje podpore založb. Fugazi je verjetno najboljši primer benda, ki ga je aktivno zavrnil.

Moja zgodba: Tiskano vezje

Tiskano vezje - Letak za pletenje Factory NYCPred nekaj več kot 10 leti sem se s svojo skupino Printed Circuit odpravil na turnejo po vsem svetu. To je v bistvu samostojni projekt, v začetku 2000-ih pa je bil skromno uspešen. Izdal sem zapise na založbah, kot sta Tigerbeat6 in Darla, vendar tiskano vezje še nikoli ni bilo podpisano na založbo.

Tiskan krog ni takšen bend, za katerega ljudje menijo, da je združljiv s svetovno turnejo. Pa vendarle se je zgodila svetovna turneja. Na turneji se mi je pridružil Andrew Raine. In zaključili smo turnejo z igranjem oddaj v 8 državah v 3 mesecih.

Ni nenavadno

Kar zadeva zasedbe, nismo bili posebej nenavadno pri rezervaciji lastnih oddaj ali turnej. Šli smo dlje od večine bendov, geografsko, iz različnih razlogov. Opremo smo imeli zelo malo, tako da je bilo potovanje enostavno in smo se že veliko vozili z avtom. Morda je najpomembneje, da sva oba imela veliko prijateljev po vsem svetu, kar je zelo olajšalo praktične vidike svetovne turneje.

V začetku leta 2005 smo si ogledali notranjost več kot 20 letališč in se pravili v več deset različnih mestih po svetu. Bilo je zabavno igrati toliko predstav, kar nam je dalo odličen izgovor, da smo šli na dopust. Ko smo prešteli ohlapno spremembo, je bil to (bolj ali manj) brezplačen dopust. In za številne skupine je to dovolj razlog, da se vseeno odpravimo na turnejo.

Naša svetovna turneja leta 2005 je bila sestavljena iz dveh ločenih potovanj. Prva je bila v Skandinavijo. Druga je bila veliko večja – vključno z Veliko Britanijo, Japonsko, Novo Zelandijo, Avstralijo, Fidžijem in ZDA. Andrew in jaz sva si rezervirala ogled in ga plačala iz izkupička. Skupino smo objavili, se zelo zabavali in se vrnili domov brez večjih katastrof.

Možna je svetovna turneja. Toda to je tudi ena najbolj zapletenih stvari, kar jih boste kdaj naredili.

1. korak: Zbiranje virov

Večina nalepk najame neodvisne agente za rezervacijo ali pripelje ponudnika, ki bo opravil večino rezervacij. Če ste relativno organizirani in imate nekaj izkušenj z organiziranjem oddaj, lahko vse to storite sami. To vam bo trajalo dlje kot profesionalna agencija, zato je treba najprej razmišljati o tem.

Tu so osnovni viri, ki jih boste potrebovali za svojo svetovno turnejo:

Beton

 • Denar. Za vize ali delovna dovoljenja, potne stroške in nepredvidene potrebe boste potrebovali dovolj denarja. Sčasoma boste potrebovali tudi denar za hrano in stvari, ki jih morda ne bi nujno potrebovali, na primer pivo in turistične smeti.
 • Stiki. Več ko boste poznali, lažja bo rezervacija ogleda. Andrew in jaz smo imeli srečo, da smo poznali veliko ljudi, zato smo lahko, ko smo združili stike, pokrivali zelo veliko območje. S socialnimi omrežji je to še lažje. V glavnem smo uporabljali e-pošto in MySpace.
 • Jezikovne spretnosti. Pametno se je naučiti nekaterih osnov. Izkazuje dobro voljo in je lahko koristno orodje, ko je čas za plačilo.
 • Čas. Poslali boste morali veliko e-pošte in preganjali boste veliko ljudi. Če potrebujete vizume, pustite, da načrtujete eno leto.
 • Prtljaga. Kupite dober kovček in kupite letalske kovčke za vso svojo opremo. Nočite tipkovnice v Saran Wrap pri prijavi prtljage – še posebej ne po prvi predstavi. Da, letalski kovček bo vašo opremo bolj opazen. Toda prihajati na prizorišče brez instrumentov je še slabše.

Neopredmetena

 • Takt. Spoznajte lokalne običaje, če se odpravite nekam z zelo drugačno kulturo do svoje. Lahko se užali, če ne veš, kako naj se obnašaš. Zelo nepričakovano bi vas lahko vrgli na ulico, kjer ne bi mogli ostati tisto noč.
 • Zdrava pamet. Zaspali boste v nekaterih res čudnih hostlih. Naključni fantje na ulici bodo poskušali nositi vašo opremo. Za obvladovanje teh situacij morate biti dovolj odgovorni in trezni.
 • Ustvarjalnost. Zmožnost razmišljanja na nogah je prednost. Vse, kar lahko storite za varčevanje denarja, je vredno storiti. Odpovedal sem se stanovanju in preselil svoje stvari v Andrejevo hišo, ko smo bili odsotni, kar mi je prihranilo tri mesečno najemnino. Promotorjem smo poslali tudi nekaj CD-jev in majic, tako da nam ni bilo treba nositi absolutno vsega, kar smo načrtovali za prodajo.

Omejite svojo pot

Bolj ko ljudje hodijo, dražje je. Torej omejite koga pripeljete.

Malo je verjetno, da bi kakšen samostojni bend sprejel cestno posadko, nekateri pa na turnejo sprejmejo lastnega zvočnega inženirja. Moj prijatelj Michael ‘Archie’ Archibald je slišal na tisoče bendov v Brudenell Social Club v Leedsu v Veliki Britaniji. Archie je tudi potoval po svetu, da bi zvočil za skupine, kot je Hookworms. Umrl je septembra 2016. Ko je slišal, da pišem ta članek, mu je rad ponudil nekaj nasvetov.

Archie je priporočal, da vzamete zvočni inženir, če imate zvok, ki ga je težko ponoviti. Čeprav je drago sprejeti dodatno osebo, lahko vsak dan prihranite veliko časa in zmede. Izpostavil je, da dober inženir naredi band dobro zveneti, hkrati pa deluje kot posrednik, da zgladi morebitne napetosti. To vključuje hitrejše preverjanje zvočnih pregledov.

Prav tako je opozoril, da bendi nikoli ne sprejmejo prijatelja, da bi zvok opravljal brezplačno, razen če resnično razumejo potrebe skupine bolje, kot jih bo imel zvočni inženir. Kdor sliši zvok, mora biti sposoben hitro in brez trenja početi tisto, kar želi, tako da nihče nima slabih izkušenj.

2. korak: Odločite se, kam želite iti

Potrebujete pot, ki jo lahko upravljate glede na svoje vire in opremo, ki jo boste prevažali. Vstavljanje zatičev na zemljevid je dovolj dober začetek, vendar obstajajo načini za poenostavitev načrtovanja poti:

 • Osredotočite se na mesta, kjer poznate promotorje, ali imajo prijatelje, ki prirejajo predstave. Poznali smo ljudi v Tokiu, Brisbaneu, San Franciscu in Aucklandu. Nato smo se obrnili na njihove stike v sosednjih mestih, nekateri promotorji pa so na poti organizirali koncerte.
 • Poskusite izbrati predlagatelje, ki imajo dober uspeh. Tiskarski krog je igral v Miamiju s Stereo Totalom, kar je bilo precej nenazadnje, vendar dovolj dobro plačano za financiranje obvoza. Dobili smo tudi nekaj pozornosti za tisk, kar ima lahko koristen knock-on učinek za druge oddaje na istem območju.
 • Izogibajte se mestom, kjer sploh nikogar ne poznate. Bivanje v odročnem kraju brez podpornega omrežja za daljša obdobja bo drago in nepraktično. Nihče ne želi preživeti prostih dni v pralnici. (Ali v mladinskem domu brez oken. Tam smo spali, ko je padla naša oddaja Adelaide.)
 • Bodite realni, kam želite iti. Eksotični kraji so zabavni, ko pa nosite opremo, so morda neprijetni. Odločili smo se, da se ustavimo na Fidžiju, a tam nismo igrali koncerta. Ne pozabite na stvari, kot je dejstvo, da prenosnih računalnikov in kovčkov na majhne turistične čolne in prek skalnih obrobja ni enostavno dobiti.

Ostanite odprti

Če ne morete dobiti razstave na določeni lokaciji, vprašajte:

 • Ali bi delali še kakšne zmenke
 • Če obstajajo oddaje, jih lahko pošljete
 • Če ima predlagatelj druge stike v svojem mestu ali kjer koli v bližini.

Več ko boste imeli stike s preteklih oddaj in festivalov, lažje bo to.

Načrtovanje plačila

V idealnem primeru potrebujete zajamčene pristojbine, ki jih dogovorite neposredno s promotorji.

Garancija je minimalni znesek, ki vam ga bo plačal promotor, in to tvori proračun za potovanja, ki ga lahko nato porabite za prevoz in druge potrebe.

Morda ste na gostovanju, vendar bi vas vseeno lahko poslali z vozovnico, če ne zagotovite garancije vnaprej. Na enem od naših zadnjih koncertov v New Yorku so nam dali le 20 dolarjev in ga poslali na pot.

Pristojbine bodo vedno izravnavo, toda prodaja blaga je vaš prijatelj. Tiskano vezje je lahko v Tokiu igralo 5 koncertov, preprosto zato, ker smo vedeli, da bo ena igra prinesla garancijo. Drugi promotorji niso zagotovili garancij, vendar so jih morali s prodajo plošč. Torej morate sprejeti sodno odločitev o tem, kako daleč boste potovali za nič.

Končno morate zajamčene zneske izrecno navesti v obliki e-poštnega sporočila ali pogodbe. V vsakem primeru bi morali nositi natisnjeno kopijo.

3. korak: Pridobite vizume

Primer delovne vize (prijazno z Wikipedije)Od vseh korakov na turneji je izdaja vizumov daleč najtežji.

V svetu po 9. 11. je bil mejni nadzor poostren. Vsi, ki prevažajo nenavadno prtljago, bodo namenjeni pozornosti. Sem spadajo kovčki v obliki črke, letalske omarice ali poljubna škatla z žicami. Torej to vključuje vsa glasbila, razen, morda, GameBoya. (Ja, nekaj časa smo gostovali z GameBoy-om in ne veliko drugim.)

Primer delovne vize (prijazno z Wikipedije)->

Realno, če želite iti po poti za izdajo vizumov, vam mora biti jasno, da verjetno igrate svoj denar. Izhodišče je naslednje: bodite pripravljeni porabiti prihranke in načrtujte dobro naprej.

Ameriški vizumski sistem je verjetno najboljši primer, kako močan je ta postopek.

Ameriške delovne vizume

Če nameravate v ZDA oditi skoraj od koder koli (vključno s Kanado), boste potrebovali delovno vizo ameriškega državljanstva in imigracijskih služb. To je drag in dolgotrajen postopek.

Ko sem potoval, za vizume nismo zaprosili, ker so bili imigracijski organi menda manj strogi kot zdaj. Ker mi ni manjkalo nobenih izkušenj, sem prosil mojo prijateljico Hilary Knott iz Cowtowna za nekaj prispevka. Cowtown je skupina iz mojega rodnega mesta Leeds v Veliki Britaniji in so jo povabili na turnejo po ZDA.

Paranormalna romanca Cowtown

Hilary mi je rekla, da je treba v prvotno dokumentacijo obdelati vsaj 6 mesecev, vendar jo je mogoče večkrat vrniti za dodatne dokaze. Denarno je moral Cowtown plačati pristojbine za prijavo, odvetniške račune in hiter postopek za obdelavo.

Zadnja možnost: Hitra pot

Hitro sled ni obvezno, a če vam zmanjka časa, morda ne boste imeli možnosti, da ga ne boste plačali. Potem, čeprav boste plačali, boste morda morali počakati še 6 mesecev.

Drugi ameriški bend, Hookworms, je v ZDA podpisan za Sub Pop. Skupina je odvetnike uporabila za izdajo vizumov dovolj časa za turnejo po ZDA, vendar je vloga neprimerno zamujala in turnejo so preklicali.

Kakorkoli ga rezite, je tvegano in vračila ni.

Ali ste znani dovolj za ZDA?

Če želite, da vaša svetovna turneja vključuje ZDA, boste morali predložiti dokaz, da ste slavni v svoji državi.

Pozabite na lokalne koncerte: potrebujete konkretne primere nastopov z naslovi na velikih koncertih ali festivalih. Pomagal bo tudi seznam vseh vaših večjih radijskih nastopov.

To je edini način, da bodo ameriške službe za državljanstvo in priseljevanje določile vašo legitimnost za delo in zaslužek v državi.

Evropski vizum za delovne počitnice

Evropa ima nešteto pravil in tehnic. Za vse države v schengenskem območju obstaja schengenski vizum. In povsod drugje, vključno z Združenim kraljestvom, obstajajo ločeni vizumi.

STA Travel je sestavil seznam vizumskih zahtev za različne evropske države. Ponuja boljši povzetek, kot sem ga lahko tukaj.

Transportna oprema

Če morate vzeti opremo s seboj in ne izposoditi celotne opreme, boste morda morali kupiti zvezek ATA.

Karneti so v bistvu potni listi za opremo, tako da lahko svoje prestave brez davka premaknete na in z razstav. Karnet potrebujete za 85 držav, vključno z Združenim kraljestvom, ZDA in večino evropskih držav. En Carnet deluje povsod in traja eno leto.

Ko vstopite v državo, bo zvezek preverjen in potrjen, enako pa velja tudi ob odhodu. Če potujete v državo Evropske unije, se zvezek preveri le v prvi in ​​zadnji državi Evropske unije, ki jo obiščete. Za zdaj je vključena Velika Britanija. Po Brexitu tega morda ne bo.

Biti realen

Odhajate na svetovno turnejo. Nisi pa The Rolling Stones ali Beyoncé. Poskrbeli boste za gotovino in se poskušali izogniti, da bi bili zmedeni. Je koristno, vendar morate biti pragmatični. Najhuje, kar lahko naredite, je, da preveč zajamete svojo svetovno turnejo. Brez vodje potovanj boste morali biti disciplinirani, organizirani in razmeroma trezni.

Na primer, ko smo bili na Japonskem, nam je bilo težko brati navodila na nekaterih področjih, saj ima le malo napisov angleški prevod. Preproste stvari, kot je ta, lahko povzročijo zamude, zamujene vlake in celo zamujene koncerte. Zato pustite nekaj prostora za dihanje.

Tu je še nekaj nasvetov, kako narediti svojo turnejo bolj uspešno in zabavno:

 • Privoščite si proste dni da se sprostite, dohitete svoj e-poštni naslov in obiščete skrbnika. V nasprotnem primeru vam garantirano zbolite in se počutite grozno.
 • Prilegajte se nastopom v tisku v lokalnem radiu, kadarkoli je to prikladno.
 • Najemite zanesljivo vozilo in voznika, od katerega ste lahko odvisni, da se ne napijete.
 • Spoznaj prijatelje. Ni boljšega vodnika od lokalnega človeka, ki ga poznate in mu zaupate.
 • Bodite varni. Načrtujte smiselne zaustavitve počitka, ne pa stalnih 18-urnih voženj.

4. korak: Rezervirajte vstopnice

Zdaj je čas, da rezervirate vstopnice za svojo svetovno turnejo. Kot vsako potovanje je tudi to učinkovitost učinkovitosti v primerjavi s stroški. V idealnem primeru si želite najbolj neposrednih poti, ki jih najdete, pri tem pa upoštevajte proračun, določen v 1. koraku.

V našem primeru je bilo najceneje rezervirati eno samo vozovnico, ki smo jo kupili pri specializiranem agentu. To nam je omogočilo pet postankov iz različnih možnosti, ki smo jih nato lahko dopolnili z dodatnimi vozovnicami za vlak in leti. Za skandinavski del turneje smo uporabili železniške vozovnice, ki so poceni in prilagodljive, če izpolnjujete starostne zahteve.

Rezervacija vozovnice po vsem svetu je lahko varčna v primerjavi z rezervacijo posameznih letov na dolge razdalje. Lahko je tudi omejevalna, saj vsako pot upravlja omejen izbor letalskih prevoznikov, zato bo vedno na voljo ožji seznam možnih destinacij. Preden rezervirate katero koli oddajo, je dobro, da dobite nasvet o destinacijah, do katerih lahko potujete.

Vozovnice za vlake se med državami zelo razlikujejo, čas vožnje pa je lahko ključnega pomena. V Skandinaviji so železniški prevozi poceni, za menjavo žepov pa smo nadgradili še dodaten prostor. V Veliki Britaniji boste morali železniške vozovnice rezervirati tedne vnaprej, da ne boste plačali desetkrat več.

Viri financiranja

Nekateri bendi imajo srečo, da dobijo sponzorstvo za svojo turnejo. Možnosti so zelo omejene, vendar je vredno raziskati v vaši državi. Na primer, državni denar je na voljo avstralskim glasbenikom, ki želijo na turnejo. Morda ste upravičeni tudi do posebnih nepovratnih sredstev, če ste invalidni ali iz določene manjšinske skupine.

Za večino skupin bo najboljši način za dopolnitev denarnih rezerv trgovsko blago za prodajo. Printed Circuit je pogosto več prodajal na trgu, kot je jamstvo za predstave. Če nameravate izkoristiti prodajo blaga, je CD-je lažje nositi kot vinilne. Majica in vinil se dobro prodajata, morda pa ju boste težko nosili.

Lahko pa poskusite z množičnim financiranjem zbrati denar. Ločeno od turneje sem s Pledgemusicem financiral eno od svojih plošč. In Tom Robinson je pomagal pri objavi oddaje na BBC Radio 6 Music. Ljudje želijo pomagati svojim najljubšim skupinam, zato to razmislite kot način za povečanje svojih sredstev.

5. korak: Pojdite na svojo svetovno turnejo

Po vsem načrtovanju ste pripravljeni na svetovno turnejo.

Naredite samostojno gostovanje zastrašujoče. Vize lahko porabijo vaš proračun, brez zagotovila za uspeh. In tedni uprave lahko plujejo.

Če pa ste realni glede trajanja in razdalje ter imate stike, je to povsem mogoče. Skupine to počnejo vedno in vedno, še preden je internet toliko olajšal. In umetniki se danes veliko manj zanašajo na podporo večjih založb. Seveda, nalepka stvari precej olajša, vendar pa vam to ne bi smelo preprečevati.

Za tiskano vezje je bila rezervacija svetovne turneje vrhunec dolgoletnega treniranja, igranja številnih dobrih koncertov (in nekaterih ne tako dobrih) in navezovanja številnih stikov. Na začetku me je motivirala moja ambicija, da grem v Tokio, in vedeli smo, da imamo stike, da načrt še bolj potegnemo. Mnogo ljudi, na katere smo se oprli, nas je pozneje obiskalo na lastnih turnejah. Pravzaprav se je eden od ljudi, ki nas je gostil v Brisbaneju, preselil v Leeds in je bil družica na moji poroki.

Skoraj zagotovo ne boste zaslužili, ko boste rezervirali svojo svetovno turnejo, in ne boste mogli zabavati vsak večer. A vseeno bi morali eksplodirati in oditi z ravnotežje. Lahko odpre oči za druge kulture in poveča samozavest kot posameznik in glasbenik. Spet si oglejte turnejo kot subvencioniran dopust in ne boste šli daleč narobe. Za glasbene počitnice zagotovo ne potrebujete podpore za založbe. To lahko storite sami.

Slika glave je © 2017 WhoIsHostingthis.com. Tiskan krog v tovarni za pletenje tovarne je © 2005 Joshua Davis; uporablja dovoljenje. Wikipedija; podoba delovne vize z vljudnostjo; je v javni domeni. Ta članek je namenjen Archieju z ljubeznijo (1975-2016).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me