Tukaj je opisano, kako kupiti domeno, ki je že registrirana leta 2020.

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Kako kupiti to domeno, ki ste jo vedno želeli (vendar je ni na prodaj)

Izbira pravega imena domene za vaše spletno mesto je eden najpomembnejših vidikov vzpostavitve interneta. Ime vaše domene mora biti dovolj privlačno, da lahko pride v oči, prikliče vaše podjetje v oči vsakega, ki ga vidi, in dovolj zapomnljivo (in hudomušno), da ga lahko preprosto prikličete.

Kaj storiti, ko se vzame vaše popolno ime?

Kaj storite, ko ste izbrali ime in izbrali ponudnika gostovanja, vaše popolno ime domene pa je že registriral nekdo drug? Seveda lahko imate dostop do drugih priponk domene, na primer “.biz” ali “.net” ali celo “.tv”, toda če imate svoje srce in um, da dobite YourSite.com, ko ga ima že nekdo drug, boste morali vstopiti v svet podprodajnih domen.

Registrirane domene, ki nimajo povezanega spletnega mesta, pogosto kupujejo špekulanti, ki si prizadevajo za nakup imena, za katero upajo, da bodo bodoči kupci neustavljivi. V prvih dneh spleta so špekulativni nakupi povzročili takšne shenanigane, kot so ugrabitev URL-jev in enotno iskanje virov.

Ti pogoji se nanašajo na nakup domenskega imena z namenom, da podjetje ali oseba močno oboroži pri nakupu spletnega mesta z njihovim imenom (ali imenom ene od njihovih lastnosti), pa tudi (nekoliko) manj zlog prakse nakupa domene s črkovanji, ki so zelo blizu ali namerno napačno črkovano znanih imen domen, da bi zbirali podatke, namestili zlonamerno programsko opremo ali – še enkrat – prisilili lastnika podjetja k nakupu domene. Na srečo so ti in drugi kibernetski zločini postali tarča resnega pregona.

Posredniki domen in dražbena mesta

Danes so imena domen dosegla stopnjo komoditizma, kar pomeni, da večina ljudi, ki kupujejo niz imen, bolj verjetno išče skromen dobiček kot zlonamerno grozo. Posredniki domen in dražbena mesta so tako enostavni za dostop in uporabo kot eBay, njihova uporaba pa je za večino veliko bolj privlačna, kot če poskušate sami izslediti posameznega lastnika domene in sklepati posel. Ta spletna mesta dodajo nekaj prepotrebne varnosti in odgovornosti v postopek, ki varujejo vas kot kupca in prodajalca domene pred goljufijami ali drugimi prevarami. Prav tako boste morda lahko dostopali do poprodajnih domen prek ponudnika gostovanja, odvisno od funkcij, ki jih ponujajo.

Če je vaše izbrano ime domene bistveni del vaše blagovne znamke in podjetja, potem je vredno časa in truda raziskati te storitve, da jih pridobite.

Nakup registrirane domene

Oglejte si še: Naš vodnik za nakup izpuščenih domen

Opomba urednika: Odgovor Vsi so naredili nekaj podcast epizod (tukaj so povezane s temo sledenja in nakupa že registriranih domen. Vredno poslušati nasvete.

Prepis zgornje grafike:

Kako kupiti domeno, ki je že registrirana

Domene, ki jih je enkrat registriral drug uporabnik, se imenujejo poprodajne ali sekundarne tržne domene. Za nakup postanejo na voljo, ko jim poteče rok ali ko se lastnik odloči, da ga bo prodal. Te domene imajo pogosto veliko vstopno povezavo, promet in vrednost blagovne znamke. Nekateri so jih prodali za milijone. Preden začnete na trgu, je najbolje poznati pokrajino. Tu so osnove.

Kako deluje

Nekatere podprodajne domene se prodajo na dražbi prek spletnih mest, kot so:

 • sedo.com
 • namejet.com
 • poprodajna stran.com
 • dražba.godaddy.com
 • domena imenaales.com

Mislite na to kot eBay za domenska imena.

Escrow.com ponuja imena domen v escrow – kjer jih hrani tretja oseba, dokler transakcija ni končana.

Na JustDropped.com, lahko raziščete, katera imena domen so potekla v zadnjih 24 urah, 7 dneh, 30 dneh ali 60 dneh.

SnapNames.com bo v vašem imenu registriral pretečene domene. Če dva ali več ljudi poskuša “istočasno prenesti” isto ime, bo med zainteresiranimi stranmi dano na dražbo..

Po navedbah iGoldRush.com, je včasih več kot 20.000 domen, ki potečejo v enem dnevu.

Zakaj deluje

Dober ime domene je težko doseči – mnogi so že sprejeti. Vredno je raziskati, ali je domena, ki jo resnično želite, na dražbi.

Odlično ime domene, ki je nepozabno in tržno, vam omogoča, da se »prebijate nad svojo težo«.

Merjenje vrednosti domene

Domene so dragocene internetne nepremičnine, saj za razliko od iskalnika med vami in obiskovalcem ni posrednika.

Gibanja cen domen niso ločena od preostalega gospodarstva, primerljiva so z nihanjem cen delnic.

Po podatkih Sedo.com cene ponavadi tečejo vzporedno z indeksom NASDAQ 100, Googlovimi delniškimi cenami ali skupnimi prihodki iz spletnega trženja v ZDA.

Raziskave Sedo kažejo, da so domene med letoma 2006 in 2007 hitro pridobivale na vrednosti, ko so cene dosegle najvišjo 76-odstotno medletno rast, preden so v naslednjih petih četrtletjih padle za 34 odstotkov.

Vztrajno so si pridobili moč, saj so se povprečne prodajne cene maja 2011 povzpele na najvišje najvišje vrednosti v skupnem obsegu prodaje v višini 84,4 milijona USD.

Sedo.com je med največjimi svetovnimi tržnicami domenskih imen, ki mesečno prodaja 3.500 domen za skupno približno 6 milijonov USD prometa.

Julija 2013 je bilo na Sedo.com in Afternic.com v tednu withinone opravljenih 2,3 milijona dolarskih transakcij domen.

Cene se razlikujejo glede na dejavnike, kot so uporaba ključnih besed, razvrstitev iskalnikov, promet itd. Na splošno je višja ponudbena cena, višja je komercialna vrednost te domene.

Po podatkih DomainNameSales.com se večina ponovnih prodaj domenskih imen zgodi med 5.000 do 80.000 dolarjev.

Povprečna cena običajne fraze, ki se konča v .com, se giblje med 9.000 in 30.000 dolarjev.

Vsak teden industrija kolektivnih domenskih imen dosledno prodaja približno 5–10 milijonov dolarjev domen po cenah, ki so jih kupci več kot pripravljeni plačati.

Preveri Namebio.com, ki prikazujejo pretekle prodajne cene, kar vam omogoča, da ocenite vrednost v primerjavi s prodajnimi cenami.

Primeri visoko vrednostnih domen vključujejo: HomeLoans.com, CriminalLawyer.com, BusinessSoftware.com, TowerCraneRental.com in CommercialCoffeeMachines.com.

Nekatere najdražje prodane domene so bile:

 • Insure.com – 16 milijonov ameriških dolarjev v letu 2009
 • Sex.com – 13 milijonov dolarjev leta 2010
 • Fund.com – 10 milijonov dolarjev v letu 2008
 • Business.com – 7,5 milijona dolarjev v letu 1999
 • HolidaInn.com – tri milijone dolarjev leta 1995

Pred nakupom preizkusite domeno

Zadnja stvar, ki jo želite, je domena na Googlovem črnem seznamu.

Ali poiščite Googlovo spletno mesto (spletna stran: yourdomain.com) in preverite Googlovo orodje za kaznovanje za preverjanje domene poprodajnih izdelkov nima kazni.

Preverite internetni arhiv Wayback Machine (archive.org) za navedbo industrije spletnega mesta in vrste vsebine, ki je bila objavljena.

Izvedite iskanje poizvedb, povezanih z blagovno znamko, da ugotovite morebitne težave, ki so jih imeli predhodni uporabniki, in morebitne pretekle pritožbe, ki bi lahko škodile prihodnjemu prometu.

Preverite UpName.com da vidimo, kako se je domena skozi leta spremenila.

Viri

 • Top 40 najdražjih domenskih imen, ki ste jih kdaj prodali – fedobe.com
 • IDNX: Indeks cen domenskih imen – sedo.com
 • Nakup domen v poprodajnem trgu? Najprej preberite to – websitemagazine.com
 • Zakaj Premium ime domene – domainnamesales.com
 • Sedo je prodal več kot 35 milijonov dolarjev prodaje domen YTD – Ta teden Sedo in Afternic dodata še 2,3 milijona dolarjev tedenske prodaje – robbiesblog.com
 • Iskanje in nakup pretečenih domenskih imen – igoldrush.com

Zadnja posodobitev: 19. dec 2016

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me