Spletno nakupovanje: Hitri vodnik za varno uporabo

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino. Hitri vodnik za varno spletno nakupovanje


Počitniška sezona je pred nami! In to pomeni, da se bo večina nas obrnila na internet, da bi našla popolna darila za naše ljubljene. Spletno nakupovanje je priročno. Omogoča vam, da se izognete gneči, pošljete predmete naravnost domov, v nekaterih primerih pa prihranite denar.

Kljub temu, da je priročno, pa spletno nakupovanje predstavlja tudi tveganje. Paziti morate. Za lažjo varno nakupovanje v spletu, tukaj so naši najboljši nasveti.

Nasveti za spletno nakupovanje

 • Uporabljajte zaupanja vredna spletna mesta: razen če ste živeli pod skalo, ste verjetno že slišali za Amazon in veste, da nosi skoraj vse, kar bi si kdaj želeli. Enako velja za Walmart. Če se raje odpravite do prodajalcev opek in malt, ima skoraj vsak svojo spletno trgovino. Najbolje je, da namesto neposrednega vnosa imena domene dovolite, da vam pomaga Google ali drug iskalnik. V iskalnik vnesite ime podjetja. Tako boste našli tisto dejansko trgovino. Dovolj preprosto je, da jcpenny.com vtipkate kot jvpenny.com, kar vas bo preusmerilo na drugo spletno mesto. S tem boste najverjetneje končali tam, kjer želite. Nekatera spletna mesta s podobnimi imeni domen predstavljajo znane trgovine, le s komaj opaznimi tipkami v imenu. Spletna mesta, kot so ta, imajo lahko zelo privlačne ponudbe, vendar ne predstavljajo nič drugega kot prevare, namenjene kraji vašega denarja ali celotne identitete.
 • Naredite svojo raziskavo: če uporabljate novo spletno mesto, ki vam ga je priporočil prijatelj ali sorodnik, najprej izvedite raziskavo. V iskalnik vnesite »ime spletnega mesta + ocene« ali »ime spletnega mesta + prevara« in pojdite skozi rezultate, da preverite, ali se pojavi kaj sumljivega. Če opazite veliko negativnih kritik ali poročil o prevari, se izogibajte, ne glede na to, kaj pravijo vaši prijatelji ali sorodniki.
 • Vedeti, kaj naročite: natančno preberite opis izdelka in morebitne preglede, da zagotovite, da je izdelek res takšen, kot se vam zdi. Težave se pogosto pojavijo samo zato, ker si kupec ne vzame časa za natančno branje opisa izdelka.
 • Bodite previdni pri e-pošti: prevaranti vas bodo pogosto skušali nagovoriti, da kliknete povezavo, tako da pošljejo e-poštno sporočilo, ki je videti, kot da je prišlo z dobro zaupanja vrednega mesta. Najbolje je, da se izognete klikom na te povezave in dvakrat preverite e-poštni naslov, iz katerega je prišel. Oglejte si naš video e-poštni naslov Spam By the Numbers.
 • Zaščitite svoje osebne podatke: upoštevajte podatke, ki so bili zbrani v blagajni. Vnos imena, naslova in podatkov o kreditni kartici je nujen. Toda razkritje vaše številke socialnega zavarovanja ali datum rojstva ne bi smelo biti obvezno pri nakupu.
 • Namesto debetnih kartic uporabite kreditne kartice: če je to sploh mogoče, uporabite kreditne kartice za svoje spletne nakupe, ker lahko zlahka obrnete stroške, če izdelek ni dostavljen ali ni tisto, kar ste naročili.
 • Preberite pravilnike o vračanju: obvezno preberite pravilnike o vračilu in pogoje storitve, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete in da se boste izognili morebitnim težavam po opravljenem nakupu.
 • Poiščite ključavnico: ne glede na to, katero spletno mesto uporabljate, se prepričajte, da je v naslovni vrstici ključavnica in da se naslov začne s HTTPS in ne samo s HTTP. To zagotavlja, da se vaše finančne informacije pošiljajo prek šifrirane povezave, hekerji pa imajo veliko manj možnosti, da bi ukradli vaše podatke.
  Poiščite Padlock
 • Dvakrat preverite svoje izjave: večina nas danes uporablja spletno bančništvo, zato ne čakajte do konca meseca, da preverite svoje stroške. Prepričajte se, da ni nobenih goljufivih ali dodatnih stroškov, ki ne bi smeli biti tam. Če se vam kaj zdi, se obrnite na prodajalca in na svojo banko, če želite rešiti morebitne težave.
 • Pazite na stroške pošiljanja: dvakrat preverite vse svoje stroške pošiljanja in uporabite kalkulator za dostavo. Če izdelek pošiljate iz tujine, dvakrat preverite, ali boste morali plačati uvozne pristojbine.
 • Izogibajte se točkam WiFi: izogibajte se uporabi odprtih javnih WiFi povezav ne samo za spletno nakupovanje, ampak tudi za prijavo v e-pošto ali spletne bančne račune. Prav tako: prilagodite varnostne nastavitve v svojih napravah, da omejite dostop do telefonov in tabličnih računalnikov.

Osnovne varnostne prakse

 • Uporabite protivirusno programsko opremo: ne glede na to, katero napravo ali koliko naprav uporabljate, preverite, ali imate nameščeno protivirusno programsko opremo in vedno posodobljeno. In posodabljajte vso svojo drugo programsko opremo in aplikacije.
 • Zaklenite svoje račune: razmislite o uporabi dodatne metode preverjanja pristnosti za vaše najpomembnejše spletne račune. Obstaja veliko sistemov, ki se zdijo preglavice, vendar bistveno zmanjšajo vaše možnosti, da bi bili vloženi. Ti vključujejo dvofaktorsko preverjanje pristnosti, enkratne prijavne kode, varnostne ključe ali biometrične podatke.
 • Uporabite močna in edinstvena gesla: močno geslo vsebuje vsaj 12 znakov, vključno s kombinacijo velikih in malih črk ter posebnih znakov. Razmislite o uporabi upravitelja gesel, ki vam bo pomagal ustvariti močna edinstvena gesla za vsak spletni račun. Oglejte si našo infografiko, kako ustvariti popolno geslo.
 • Pazite na ponudbe, ki se zdijo predobre, da bi bile resnične: nekatera manj ugledna spletna mesta vas bodo poskušala zamikati pri nakupu, tako da z nakupom ponudite “brezplačen” izdelek. Običajno je to zadnji vroči izdelek na trgu. Toda v resnici gre za pametno zasnovano prevaro. Svojo kartico in bančni račun varujte tako, da se izognete takšnim ponudbam.

Viri

Tukaj je nekaj virov, s pomočjo katerih boste izvedeli več o spletni varnosti:

 • Kako opaziti ponarejeno spletno mesto: naučite se, kako opaziti ponarejeno spletno mesto in se izogniti prevari ali slabšemu, če vam je ukradena identiteta.
 • Zasebnost svetovnega spleta in interneta: dober pregled informacij, ki jih potrebujete za varno uporabo. Vključuje 16 odličnih virov za zaščito sebe.
 • Spletne prevare in prevare: prepoznajte najpogostejše spletne prevare in se naučite, kako se lahko zaščitite tako, da zmanjšate svojo izpostavljenost.
 • Rastoča grožnja digitalnega izsiljevanja – in kako se ji izogniti: digitalno izsiljevanje se lahko zgodi komurkoli. Ta članek vam bo pokazal, kako zmanjšati tveganje in se mu celo izogniti.

Bodite varni med spletnim nakupovanjem

Na žalost je na internetu veliko slabih ljudi, ki ne bi radi ničesar drugega, kot da bi dobili dostop do vašega bančnega računa. Spletno nakupovanje jim nudi odlično priložnost. Toda z izobraževanjem in uporabo zgornjih nasvetov in nasvetov bi morala biti vaša izkušnja spletnega nakupovanja gladka in varna.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map