Намјенска ИП адреса: Ево зашто сви управо сада разговарају о њима.

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Да ли ми треба посебна ИП адреса?

Међу бројним могућностима хостинга и додацима који су доступни код скоро сваког добављача хостинга, наменски ИП може бити управо онај који веб издавачима даје највише паузе. Да ли је неопходно? Има ли користи? Да ли ми је заиста потребан ако користим наменски сервер? Да ли ми заиста треба један??

Дебата траје даље. На крају, без обзира да ли се одлучите за одређену ИП адресу или не, то је ваша одлука, али познавање неколико чињеница, а затим додавање мало мишљења, може вам помоћи да донесете едуковану одлуку. Почнимо с основама.

Шта је ИП адреса?

Ово је потпуно одвојено од имена вашег домена или УРЛ адресе веб локације. ИП адреса (Интернет Протоцол) је низ бројева додељених сваком уређају који приступа интернету. Док је ваш домен у основи адреса ваше веб локације – локација где се може наћи на Интернету, ИП адреса рачунара је јединствена ознака која омогућава Интернету, веб локацијама (и будимо искрени, вероватно НСА) да идентификују ваш одређени уређај када приступа веб локацији.

Поред рачунара и мобилних уређаја, сервери имају и своје јединствене ИП адресе.

Схаред ИПс Вс. Наменски ИП-ови

Већина дата центара и добављача технологија веб локација нуде варијације о две различите врсте хостинга – дељеном хостингу и наменском хостингу. Са дељеним хостингом, сви ресурси сервера су обједињени како би се угостиле многе веб локације без обзира на то ко је власник, колико промета веб локација добија итд. Уз посвећен хостинг, сви ресурси сервера се још увек примењују на одређени скуп веб локације и апликације, али начин на који се ти ресурси расподељују је према нахођењу особе која изнајмљује серверски простор – а не пружаоцу услуге хостинга.

Дакле, у случају дељеног хостинга често постоје стотине, понекад и хиљаде веб локација које све живе на истом серверу – дакле, све имају исту ИП адресу. У случају наменског хостинга, веб локације могу да деле истог провајдера за хостинг, али немају све исту ИП адресу.

Дељени ИП и наменски ИП делују на исти начин. Иако сваки налог за хостинг има исти ИП у сценарију заједничког хостинга, наменски ИП је ексклузивна адреса која је јединствена за ваш хост сервер. Иако је наменска ИП адреса искључиво ваша, можда бисте одлучили да послужујете различите веб локације са те ИП адресе. На крају, ви имате контролу над тиме ко је користи.

То обично није проблем на било који начин, било да размишљате о факторима хостинга или претраживача (СЕО). Али у неким случајевима наменски ИП може бити од помоћи, а у другима је неопходно.

Шта је наменски ИП и шта он у ствари чини?

Да бисмо заиста разумели наменске ИП адресе, морамо да разумемо како функционишу ИП адресе.

ИП адресе усмеравају интернет саобраћај на право место, баш као што је поштански број или поштански број. Као и поштански бројеви, различити људи могу делити исти ИП.

Ако имате заједнички рачун за хостинг, вероватно делите ИП адресу веб локације са десетинама других људи. У неким случајевима можете је делити са стотинама других веб локација. Дељење није проблем. Домаћин има софтвер за тумачење захтева за различите локације на истом ИП-у, осигуравајући да може послужити прави садржај свакој особи, а то траје милисекунде.

Наменска ИП адреса је искључиво ваша. Можда ћете одлучити да послужите различите веб локације са те ИП адресе, али на крају имате контролу над тим ко је користи.

Мислили бисте да је наменски ИП бољи, зар не? Погледајмо неке од предности које им повезујемо.

Када ми треба посебна ИП адреса?

Што се тиче хостинга, наићи ћете на чак четири главна разлога због којих ће вам наменски ИП бити користан или неопходан за успех ваше веб локације.

 • Морате да одржавате сигурну локацију путем ССЛ сертификата.
 • Ваша веб локација је веома прометна и потребна су јој намењена средства за одржавање перформанси.
 • Потребно је да редовно приступате својој веб локацији путем протокола за пренос датотека (ФТП)
 • Потребно је да прегледате своју веб локацију путем ИП адресе
 • Многи од ових разлога би такође значили да је право време да надоградите своју хостинг платформу са подељене на наменску! С тим у вези, наменски ИП-ови не зависе од наменског хостинга да би правилно функционисао. Можете имати дељене ИП адресе на наменском серверу ако хостујете више веб локација на једном серверу, а можете да одредите ИП адресе усмерене на веб локације на дељеном хостинг серверу (ако веб продавница користи дељени хостинг и ССЛ, вероватно има наменски ИП).

  Од горе наведених разлога, најчешћи разлог због којег ће вам требати наменски ИП адреса је ако на своју веб локацију планирате да приложите потврду о сигурном утичничком слоју (ССЛ)..

  Зашто вам је потребан намјенски ИП за ССЛ цертификате

  Реците да правите веб локацију за е-трговину. Ако очекујете да купци унесу своју кредитну картицу и друге личне податке, желите да им понудите сигурност заштите тих података помоћу ССЛ-а. Морате имати наменски ИП да бисте добили ССЛ сертификат на својој веб локацији. Већина домаћина наплатит ће додатну накнаду и за намјенски ИП и ССЛ цертификат, али неки могу укључивати и намјенски ИП уз куповину ССЛ цертификата. Проверите се код свог преферираног хостинг провајдера да бисте били сигурни.

  Зашто вам је потребан намјенски ИП за промет велике количине

  Конкретно куповина наменског ИП-а само за веб локацију са великим прометом није толико неопходна као обезбеђивање наменског хостинга за веб локацију са великим прометом. Веб локације за електроничку трговину које купују ССЛ сертификат вероватно ће имати наменски ИП и вероватно ће имати и наменски хостинг. Било да се ради о веб локацији за електроничку трговину или не, ако на вашој веб локацији свакодневно видите велики обим саобраћаја, можда бисте требали размотрити добијање наменског ИП-а. Са наменским хостингом (и наменским ИП-ом) вероватније је да ће ваша веб локација повећати или барем одржати вашу брзину и перформансе на које су посетиоци навикли док примају толико много посетилаца. Такође ће умањити вероватноћу да се ваша веб локација руши под напретком толико промета – далеко чешћи проблем за веб локације са великим прометом који користе дељени хостинг.

  Кратка историја наменских ИП адреса као СЕО стратегија

  Велики део расправе око тога да ли треба имати додатних трошкова наменске ИП адресе потиче од питања да ли наменски ИП нуди неку врсту СЕО користи или не. Одговор се током година мењао, али постоји добар разлог зашто се то догодило.

  За све је крив Матт Цуттс.

  ОК, не баш. Али некако. Матт Цуттс је шеф Гоогле-овог тима за Вебспам. Редовно комуницира с многим члановима дигиталног маркетинга и индустрије претраживања, а често говори и на индустријским конференцијама. Такође редовно објављује видео записе у којима одговара на питања која му људи шаљу и разговара о Гооглеовим ажурирањима и функцијама.

  У посту на блогу од новембра 2006. године, Цуттс се обратио наменском питању ИП адресе рекавши да тада то није фактор рангирања.

  У августу 2010. године Цуттс је објавио видео у одговору на питање да ли дељени хостинг негативно утиче на рангирање сајта. Питање и одговор бавили су се посебно присуством нежељене веб странице на истом серверу као и „нормалне“ веб странице. Међутим, пуно људи је прихватило Цуттсов одговор да значи да наменске ИП адресе нису неопходне за „заштиту“ тих редовних веб локација и да неће понудити никакву СЕО корист.

  Међутим (знали сте да долази „међутим“, зар не?) 2006. година је била давно прошла, а по интернетским стандардима, тако је било и 2010. Ствари су се промениле од тада, укључујући Гоогле-ов алгоритам и како се одређује рангирање. Један од фактора на које Гоогле сада гледа када рангира веб странице је брзина учитавања страница.

  Брзо напријед у видеозапису из августа 2013. године, гдје Цуттс објашњава да је брзина учитавања странице фактор рангирања и да је то тачно у цијелој плочи, без обзира на то да ли се веб локацијама приступа путем мобилног или десктоп рачунара. Такође каже да ће Гоогле „… наставити са прегледом начина за побољшање начина на које [Гоогле] сазнајемо колико је брз сајт, брзину странице за одређену страницу, а затим ће покушати да схвати да ли то има смисла. У реду, ако желимо да су корисници мање фрустрирани, онда можда има смисла то више укључити у нашу ранг листу … “

  Сада, применимо неку логику …

 • Намјенски ИП може вам помоћи да повећате брзину ваше веб локације.
 • Гоогле сматра да је брзина учитавања страница фактор рангирања.
 • Стога, наменска ИП адреса може бити фактор за побољшање СЕО вредности ваше веб локације.

  Поред тога, наменска ИП адреса неће магично превести вашу веб локацију на позицију број један на страницама резултата претраживача Гоогле-а (СЕРП-ови). Али ту је ствар – ако покушавате да помогнете вашем веб месту да се рангира, зар не желите да му пружите сваку могућу предност? Ако можете урадити 15 ствари које могу помоћи вашем сајту да ради боље у СЕРП-овима, зашто бисте их урадили само 12 ако их можете урадити све?

  Дакле, заједно са стварањем висококвалитетног садржаја, осигуравањем да садржај није превише оптимизован, изградњом солидне архитектуре веб локација и бројним другим стварима које можете да учините да Гоогле мало више заволи вашу веб локацију, плаћајући мало више за намјенски ИП може бити добра инвестиција у будућност ваше веб локације.

  Да ли професионални СЕО-ови верују да је наменски ИП заиста може помоћи вашем сајту да буде бољи?

  Постоје два аспекта СЕО аргумента за наменске ИП адресе: рангирање и нежељена пошта.

  Неки професионалци за оптимизацију претраживача (СЕО) верују да ће претраживачи вероватније веровати неком сајту на наменској ИП адреси и доделити му већи рејтинг претраживача. Доста се расправља о тој теорији, и готово да нема доказа који би то поткрепили.

  Гоогле користи ИП адресе у неким својим прорачунима, али углавном да би одредио колико треба да верује улазној вези. Везама сличних ИП адреса обично се вјерује мање. Али шансе да то утиче су мале, чак и на заједничком серверу.

  Што се тиче нежељене поште, Гоогле може да верује веб локацијама које деле ИП распон са спамерима, нежељеним блоговима и другим насилницима њихове „најбоље праксе“. На дељеном серверу, неетично понашање некога на вашем дељеном ИП-у може теоретски да донесе казну свима.

  Али то није баш јасно. Гоогле очигледно схвата да милиони веб локација користе заједнички хостинг, па ће опште казне бити контрапродуктивне.

  Брзина учитавања странице и наменски ИП адресе

  Може ли наменска ИП адреса помоћи вашем сајту да се брже учита?

  На неки начин бисте то и очекивали. Уосталом, мање промета саобраћа у тај ИП.

  Али гледај на други начин. Сваки сервер мора да испита пакет, испита захтев и достави га на исправан домен. Ово важи ако постоји ИП адреса или хиљаду локација. Сваки сервер мора проћи кроз овај процес; број могућих одредишта заправо није важан.

  Као таква, разлика у времену обраде је толико мала да је неприметна.

  Па, која је онда највећа корист од издвојеног ИП-а?

  Постоји једна јасна предност власништва наменског ИП-а. Омогућава вам да више радите са сервером.

  Потребна вам је наменска ИП адреса за смештај вашег ССЛ сертификата, на пример. Такође можете да покренете ФТП сервер са ИП адресе. Можете да покренете сервер за игре или неки други сервер заснован на ИП адреси (уз дозволу свог домаћина).

  Већина веб хостова нуди дељене ССЛ сертификате по својој мери ће бити довољно добра за велику већину веб локација, а врло мало људи ће икада требати да покреће ИПТП базирани ФТП сервер. Али у неким случајевима су предности јасне.

  Да ли би вам сметао наменски ИП?

  Пожељно је да се посвети ИП-у, али без проблема ћете га добити без проблема.

  Предности су прилично специјализоване, а СЕО угао је у великој мери дискредитован.

  Једина ствар на коју треба пазити је нежељена пошта. Претплатите се на Гоогле Вебмастер Тоолс и останите при врху онога што Гоогле мисли о вашој веб локацији. Ако се чини да се налази у ‘лошем кварту’, премјестите се на новог домаћина и не ослањајте се на намјенски ИП да бисте ријешили проблем.

  Ако треба да купите наменски ИП?

  Постоји пуно расправа око наменских ИП-ова и предности и недостатака његовог коришћења. Погледајмо аргументе и за и против употребе наменског ИП-а:

  Прос:

 • Намјенски ИП-ови су битна карактеристика побољшања сигурности ваше веб локације путем ССЛ цертификата.
 • Сајту можете приступити преко ФТП-а и учитати га у прегледач преко ИП адресе.
 • Мање саобраћајне домене имају мање вероватноће да ће доћи до застоја када се учитавају кроз наменске ресурсе.
 • Против:

 • Упркос наводним предностима СЕО-а, не постоји дефинитивна позитивна корелација између хостинга
  своју веб локацију са наменским ИП и бољом оптимизацијом претраживања.
 • Посебни ИП додатак вашем хостинг пакету НИЈЕ иста ствар као наменски сервер или виртуелни наменски хостинг.
 • Иако ће вам наменски ИП добробити брзину учитавања странице, утицај неће бити толико значајан да би увелике побољшао ваше рангирање у резултатима претраживача..
 • Ако требате да заштитите своју веб локацију, куповина наменског ИП-а као дела вашег ССЛ пакета је добра инвестиција. Међутим, вероватно има смисла избегавати једноставно куповину наменског ИП-а као самосталног додатка вашем хостинг пакету ако боравите на дељеном хостинг серверу. Уместо тога, надоградите на наменски хостинг и закључајте се у свом наменском ИП-у као део надоградње са дељеног на наменски план.

  Последња ажурирана страница: август 2015

  Јех је слику обрезао са екрана сервера. Лиценцирано под ЦЦ БИ-СА 3.0.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map