Лице чучњева домена 2020. године: Гет тхе чињенице одмах

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Чучање домена: како повратити своје име

Сачекај минут. Постоје ли чучњеви домена (који се понекад називају и циберкуаттинг) и данас? Заиста и јесте.

Једном када је оглашена интернет стратегија за зарађивање новца у данима када је пуњење кључних речи била тактика оптимизације, а веб локације „маде-фор-АдСенсе“ сматране су обликом дигиталног маркетинга, чучњеви домена сада нису само неугодни – чак могу бити и нелегални.

Само шта је то и шта можете учинити ако вам се догоди?

Шта је чучањ домена?

Сквотирање домена у основи је куповина домена са два основна циља:

  1. способност да спрече друге да је купују, и
  2. да од тога профитирају оглашавањем или препродајом.

Сквоти домена профитирају на два главна начина.

1. Постављање огласа на веб локацију

Ако сте икада уписали адресу у свој претраживач очекујући или се надате да ће се појавити легитимна веб локација, и уместо вас дочекали веб локацију пуну Гооглеа или Иахоо! огласа, вероватно сте наишли на чучан домен. Неки станари купују домене који садрже уобичајене, свакодневне речи у нади да ће Интернет сурфери слетјети на њихове странице и кликнути на њихове огласе. У другим случајевима, домени сквертери ће куповати уобичајене погрешне записе популарних веб локација (тачкице као што су „гоггле“ или „фацебппк“) са истим намерама.

На пример, давне 2007. године, човек је поседовао веддингсхоес.цом са једином сврхом приказивања огласа повезаних са нечим што сигурно хиљаде људи свакодневно тражи. Много година касније, овај домен је још увек на продају или изнајмљивање.

Без обзира на то како је домен стечен, приход од реклама је врло чест разлог због којег људи чучну на домене.

2. Продаја највишем понуђачу

Ова категорија има две своје категорије.

  1. Хиљаде људи пропуштају да региструју савршено име домене јер га је сквотер већ узео.
  2. Хиљаде више изгубе домене које су претходно купили јер им недостаје рок за обнову.

У оба ова случаја, власници домена често стављају претјерану цену на ово премиум име домена, јер знају да постоји потражња за тим..

Чучање на „савршеном имену домена“ заиста је фрустрирајуће за људе заинтересоване за изградњу веб странице висококвалитетног и лако памтљивог имена. Али у индустрији имена домена „први, први послужени“ заиста нико други није крив – једноставно су их претукли. Иако није толико фрустрирајуће као што је то што га је друга особа претукла на идеју имена домена, познати су и даваоци имена домена који штите премиум, називе домена богатих кључним речима када примете доста упита о доступности.

Када добављач имена домена уочи премиум домену, они раде исто што и скуаттер домена – постављају високо име на име и траже од купца да их контактира телефоном како би извршио куповину.

За оне који изгубе домен јер су пропустили рок обнове, чувари домена могу бити посебно неугодни. Свако име домена долази са годишњим обнављањем. Нажалост, познато је да и велика и мала предузећа пропуштају датуме обнове својих имена домена. Када домене истекну, могу их се вратити одмах у базен имена домена како би их скуаттерс могао купити. Када неко уђе и купи домен пре него што се ситуација поправи, претходни власник је приморан да плати или врати свој домен, или се једноставно одустане и крене испочетка с новим доменом.

То се данас догађа ређе него раније, јер даваоци имена домена често стављају истечене домене на „чекање“ током периода (до 60 дана) како би се тренутни власници могли обнављати. Док добављачи домена разумију да се дешавају ствари и рокови могу да се пропусте, ако се име домене не обнови после 60 дана и сквертер добије своје руке, једина особа која преузме кривицу је претходни власник домена.

Чучање домена као кршење заштитног знака

Већина чучњева домена врши се како би се осигурали премиум домени или истекли домени који се могу продати највишем понуђачу. Најагресивнији скуаттер домени на тржишту познати су по томе што купују домене добро познатих имена или заштићених жигова (попут аттцеллпхонесторес.цом, на пример). Затим ће или изградити веб локацију на домену да би искористили саобраћај који генеришу људи који свакодневно претражују то добро познато име, или ће у основи задржати домену као таоца, очекујући да ће законити власници тих имена и заштитних знакова плаћати високе цене да би се осигурали ти домени.

То се назива “лошом регистрацијом”, и нелегално је, што често резултира казнама за сквотер.

Шта је регистрација лоше вере?

Регистрација лоше вере правни је појам утврђен у Јединственој политици за решавање спорова (УДРП) коју је ИЦАНН успоставио 1999. године. УДРП је зацртао поступак борбе власника жигова против чучња домена. УДРП је била прва глобално спроведена политика за борбу против шверцања домена, а такође је једна од првих политика која је покренута ради разматрања у судском поступку.

Домена која је регистрована и користи се „у лошој вери“ може се дефинисати на један од четири начина…

  • Регистрација домена са једином намером да продате конкуренту по вишој цени (попут чучњева домена као што је горе наведено).
  • Регистрација домена у покушају да блокира власника заштитног знака од регистрације ако покаже историју праксе регистрације.
  • Регистрација домена у покушају да поремети пословање власника заштитног знака
  • Регистрација домена у покушају да збуни или привуче купце из конкурентског предузећа

Иако су ово четири примарно дефинисана случаја „регистрације непоштене вере“, ова се дефиниција много слободније користи у правним поступцима који укључују кршење жига..

Како повратити чучан домен

Велике су шансе, уколико нисте позната личност или имате заштитни знак који неко купује као домен, имаћете врло тежак тренутак или прво да купите домен у власништву сквотера, или да га поново добијете ако не успете да га обновите и изгубити домен.

То јест, осим ако нисте вољни једноставно платити све што сквотер тражи!

Међутим, ако верујете да је домен купљен у неистомишљењу или имате домен окренут заштитном знаку, можда ћете затражити да поново потражите чучан домен захваљујући УДРП.

Да бисте започели поступак рекламације, мораћете да следите кораке описане у Униформној политици за решавање спорова и имена домена (УДРП). Ова политика је покренута у децембру 1999. године, посебно у сврху решавања проблема чучња домена, а њиме управља Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (ИЦАНН).

Иако тај процес постоји како би се помогло жртвама шверцања домена, као и било који правни поступак, може бити сложено и фрустрирајуће издржати сами. Док истражујете да ли имате случај или не, погледајте узорке одлука и случајева УДРП-а. Пре него што употребите УДРП, размислите о томе да се саветујете са адвокатом који има искуства у питањима интернета и интелектуалног власништва како бисте повећали вероватноћу да ће ваша молба успети.

Имајте на уму да, у зависности од имена домена које покушавате да повратите, процес може постати помало ружан. Сквоти домена постоје како би зарадили новац, а они ће се борити да задрже домену ако сматрају да то може бити профитабилно. То је део разлога што чучња домена и даље постоји неколико деценија након што је Интернет постао отворен за јавност. Да то још није био профитабилан подухват, не би било проблема.

Случајеви чучњевања домена високог профила

Неколико познатих личности имале су трке с доменим чучњевима. Мадона је освојила домен мадонна.цом од човека који ју је купио и претворио у сајт за забаву за одрасле. Јулиа Робертс је такође осигурала јулиаробертс.цом од човека који је створио фан страницу. Када је домен ставио на аукцију на еБаи, привукао је пажњу Робертсових адвоката, а човек се убрзо нашао на суду и наложио да домен преда америчкој глумици.

Други човек, Марк Елсис, користио је чучњеве домена да би побољшао свој лични план заштите животне средине. Искористио је праксу куповине имена познатих личности као домена, али рекао је да би било која од тих познатих личности могла да има своја имена домена бесплатно. Све што је тражио у замену је да славна особа која је добила њихово име домена прочита документ који је написао о уништавању кишне шуме, а затим их искористи да би осветлила ситуацију. Иако му је на овај начин предао бројне домене, познате личности као што су Бриан Вилсон, Ринго Старр и Бетте Мидлер, још увек нису одговорили на његову понуду.

Нису, међутим, све познате личности стекле контролу над доменом који носи њихово име. У другом важном случају, певач Стинг (рођен Гордон Сумнер) изгубио је понуду за стинг.цом када његови адвокати нису успели да докажу да је човек који је купио тај домен учинио то лоше. Представници Стинга тврдили су да се власник домена обратио певачу, тражећи 25.000 долара за домен, али опет, Стингови адвокати нису могли да доставе доказе о таквом захтеву, а судија у том случају је одбио Стингову молбу.

У корпоративном свету, многе велике организације бориле су се против сквотера домена помоћу УДРП-а да би осигурали маркирана имена домена. Називи домаћих брендова, укључујући Светску хрвачку федерацију (данас познату као Ворлд Врестлинг Ентертаинмент), Ингерсолл-Ранд, Набисцо и ЈП Морган, сви су се борили против случајева чучања домена када су њихови заштитни знаци прекршени..

Завршне мисли о чучњу домена

Куцање домена добија лош раст на Интернету – и углавном са добрим разлогом. Али највећа лекција коју треба научити из домена чучњева је једноставна: покријте своје базе.

Данас на мрежи постоје премиум домене, али ако можете пронаћи варијацију, има смисла ићи напријед и покупити од 10 до 20 долара да бисте је осигурали, а затим платите 100 или 1000 долара испод линије када коначно будете спремни за изградњу сајта.

Ако успешно напредујете путем интернета и немате заштитни знак на свом бренду – вероватно бисте га требали добити. Ако то није опција, у најмању руку осигурајте да су ваши домени аутоматски обнављани сваке године или неколико година. Као боља стратегија вероватно бисте требали уложити и по неколико стотина долара годишње у осигурање свог имена са свим проширењима домена највишег нивоа (ТЛД) и шифром земље ТЛД-а.

Иако вам власништво домена никад није добро за посао, мало проактивно куповање имена домена може дуго да спречи да власници домена искористе ваш напоран рад и финансијски статус да би имали користи..

Ажурирано: априла 2019

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me