Kje Donald Trump stoji na netočni nevtralnosti?

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


adut za nevtralnost mreže

Kljub uporabi Twitterja Donald Trump ni velik uporabnik interneta. Po pričevanju iz leta 2013 “zelo redko” koga pošlje po e-pošti in svojim tvistom narekuje tvite. Na spletu se je med predsedniškimi razpravami 2016 skliceval na “kiber”, kar kaže, da ni povsem au fait s sodobnim spletom in z njim povezano terminologijo.

Toda Trump je v svoji vlogi predsednika zadolžen za nekatere najbolj izpopolnjene komunikacijske tehnologije na svetu. Posredno je tudi zadolžen za zvezno komisijo za komunikacije, ameriški regulator za komunikacije. In FCC je odgovoren za določanje politik nevtralnosti omrežja, vprašanje, s katerim se je Barack Obama spopadal več let.

Kljub temu, da do zdaj še nismo dali nobenih jasnih izjav o nevtralnosti omrežja, lahko sklepamo, da je Trumpov verjetni položaj na podlagi njegovih dejanj pred in po volitvah..

Obamina neto nevtralnost

Nevtralnost omrežja je koncept, da je treba vsa spletna mesta in storitve obravnavati enako. To je bilo temeljno načelo svetovnega spleta, saj je bilo prvotno zasnovano v devetdesetih letih.

Toda nekateri ponudniki vsebin bi raje plačali dodatno, da bi pridobili prednost pred konkurenčnimi ponudniki. Na primer, podjetje, ki ponuja spletno predvajanje filmov na svojem spletnem mestu, lahko plača ponudniku internetnih storitev za povečanje hitrosti omrežja za svojo vsebino, kar bi mu dalo prednost pred konkurenti, ki prenašajo iste filme.

Barack Obama je menil, da je treba internet obravnavati kot uporabnost in ga urejati enako kot vodna podjetja in druge nujne storitve. To bi preprečilo, da bi katero koli podjetje plačalo dodatne za večje hitrosti, ohranilo splet odprto in nevtralno.

Toda njegovo stališče je bilo kontroverzno in obstajajo znaki, da Obama deluje na nevtralnosti mreže. Na splošno demokrati verjamejo v koncept nevtralnosti omrežja, republikanci pa menijo, da to ovira konkurenco.

Primer o doktrini pravičnosti

Doktrina pravičnosti je bila ameriška zakonodaja, ki od radiotelevizij, ki razpravljajo o trenutnih zadevah, zahteva, da dajo enak čas za nasprotna stališča o teh vprašanjih. Zakon je bil uveden leta 1949 pod predsednikom Trumanom, razveljavljen pa je bil leta 1987 pod predsednikom Reaganom.

Doktrina pravičnosti ni bila priljubljena pri številnih konservativcih in libertarjih, ki so trdili, da je kršila zaščito, ki jo zagotavlja prvi amandma, in lahko vpliva na delo novinarjev. Toda drugi verjamejo, da je doktrina pravičnosti pomagala preprečiti, kar danes imenujemo “lažne novice.”

Razprava o doktrini pravičnosti se je ponovno vžgala v dobi razprave o nevtralnosti omrežja in razprave o tem, koliko nadzora bi morala imeti vlada nad tiskom in komunikacijo.

Trumpovi pogledi na doktrino pravičnosti so najjasnejši signal, ki ga imamo o njegovem mnenju nevtralnosti mreže. Kot številna Trumpova politika je tudi njegova izjava bila objavljena v tvitu:

Obamin napad na internet je še en prijem moči. Neto nevtralnost je doktrina pravičnosti. Usmerjen bo v konzervativne medije.

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12. novembra 2014

Časovna premica do zdaj

Ker potrebujemo nekaj konteksta za Trumpove izjave o nevtralnosti omrežja, ta časovnica vključuje tudi druge novice.

Maj 2014: FCC predlaga regulacijo lahkega dotika na internetu. Barack Obama odgovarja, da predlog ne gre dovolj daleč, da bi zagotovili odprt internet.

11. november 2014: Barack Obama navaja video izjavo, v kateri poziva “najmočnejša možna pravila” za zaščito odprtega interneta. Poziva, naj se internetna storitev ureja kot pripomoček.

Tim Wheeler, takrat vodja FCC, se strinja, da mora internet ostati “odprta platforma.”

12. november 2014: Trump je tvitnil o edini do zdaj jasni javni izjavi o nevtralnosti mreže, ki neposredno nevtralnost omrežja enači z doktrino pravičnosti in špekulira, da bo nevtralnost mreže “ciljala na konzervativne medije.”

25. februar 2015: nova pravila FCC o nevtralnosti omrežja internet prerazvrstijo kot uporabnost v ZDA.

Nato član FCC (zdaj predsednik) Ajit Pai razbije uvrstitve in nova pravila imenuje “monumentalni premik k vladnemu nadzoru interneta.”

8. december 2015: Donald Trump je na shodu izjavil, da morajo ZDA preučiti “na nek način zapiranje interneta” in zavrača idejo, da bi omejevanje uporabe interneta omejilo svobodo govora.

14. junij 2016: pritožba, ki jo je sprožila skupina telekomunikacijskih podjetij, prispe na pritožbeno sodišče ZDA za vezje DC. Sodišče podpira Obamova nova pravila FCC.

10. oktober 2016: avtor pisma na blogu WBUR, avtor Steve Almond pravi, da bi morala Hillary Clinton znova vzpostaviti doktrino pravičnosti, če bo izvoljena. Pravi, da verjame, da je bilo veliko republikanskih volilcev napačno informirano s propagando, nova različica doktrine pravičnosti pa bi pomagala rešiti to vprašanje.

20. november 2016: Novoizvoljeni predsednik Trump zahteva “enak čas” za svoje razgledno točko po ogledu posnetka oddaje v soboto zvečer. Pravilo o enakem času zagotavlja, da morajo biti politični kandidati na zahtevo enako izpostavljeni opoziciji.

Pravilo pa velja samo za politične kandidate in se ne uporablja, ko se volitve končajo. Ni isto kot doktrina pravičnosti.

23. januar 2017: Ajit Pai, vokalni nasprotnik nevtralnosti mreže, je potrjen kot novi vodja FCC. Donald Trump s tem imenovanjem pošlje najjasnejši signal do zdaj glede svojih pogledov na nevtralnost mreže.

Mediji pričakujejo, da bodo Obamova pravila nevtralnosti omrežij razveljavljena nekje v letu 2018.

Zaključek

Donald Trump morda nima jasnega stališča do vprašanja – vsaj kolikor gre za njegov feed na Twitterju. Toda njegovi komentarji in imenovanje Ajita Paija za vodjo FCC vsekakor kažejo na željo po spremembi Obamovih zakonov o nevtralnosti omrežja ter povečanju pasovne širine in hitrosti blaga.

Vendar je nevtralnost omrežja sporno vprašanje. Tudi če FCC spremeni smer nevtralnosti mreže, ga lahko naslednji predsednik spremeni nazaj. Do soglasja o tem vprašanju smo še daleč.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me