Како креирати (и запамтити!) Сигурне лозинке

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници. Како одабрати сигурне лозинке


Можда вам се и раније догодило Неко се некако упада у ваш рачун е-поште или на један од ваших друштвених профила и прави пустош. Они шаљу нежељену е-пошту свима на вашој листи контаката, објављују сумњиве везе са вашег налога (или грозне хомофобне и расистичке коментаре) или објављују невидљиве фотографије на вашем Фацебоок зиду. И док су они код њега, они мењају лозинку тако да не можете одмах да решите проблем, шаљући вас у прогон са дивљим гускама уз корисничку службу.
Најбољи начин сузбијања хакера је постављање добре одбране од почетка, а то значи стварање сигурних лозинки. Али, пре него што то можете да урадите, важно је знати како да не креирате лозинку.

# 1. Не користите личне податке

Дани могућности коришћења рођендана или имена вашег љубимца као лозинке прошли су годинама. Иако је вероватно тачно да нико вама близак неће хаковати ваш рачун (надам се), то не значи да странац не може тако лако погодити вашу лозинку. Све што треба да ураде је да видите слику вашег профила и вашег вољеног пса, а затим почните да уносите популарна имена кућних љубимаца. Квоте су овде у корист хакера.

# 2. Не користите сву лозинку свуда

Можда сте заиста добро урадили избор сложене лозинке. Али ако користите цео Интернет, на рачуну за куповину, профилима друштвених медија и још горе – банковним и кредитним картицама – само тражите да будете угрожени. Хакер може имати среће и одредити вашу лозинку на налогу на којем не може направити велику штету. Али ако имају и ваше име или било које друге идентификационе информације, могу почети да испробавају ту лозинку на другим веб локацијама које можете да користите – веб локације са не тако великом заштитом – и потенцијално ће се уписати у важан налог где заиста могу да ураде неке оштећења. Немојте бити превише удобни са једном лозинком. Промените га са места на место.

# 3. Не задржавајте додељене лозинке

Реците да постављате нову радну адресу е-поште или креирате налог на веб локацији за е-трговину. ИТ менаџер или образац веб локације могу вам доделити привремену лозинку. Упамтите да је само то – привремено. Не значи да остаје ваша лозинка, јер је барем једна друга особа зна или би вероватно могла да претпостави да ли је „насумично“ генерисана вашим именом или другим идентификацијским подацима. Промените додељене лозинке одмах по првом пријављивању на те нове налоге и не делите нове лозинке ни са ким, чак ни ИТ одељењем на послу. Ако је потребно, имају и друга средства за приступ вашој е-пошти, али не желите да неко само може да се пријављује и чита ствари које немају пословно читање.

Наравно, неки од ових савета претпостављају ручни рад да би погодили или схватили вашу лозинку. Али хакери су софистициранији него икад. Нису задовољни хакирањем рачуна само једне особе када би их могло хакирати на хиљаде. У том циљу, они користе софтвер да прелазе кроз евентуалне лозинке за њих много брже него што би то икада могли ручно и стално, све док не наиђу на тачан и не добију приступ налогу.

То је још већи разлог да се осигура да су ваше лозинке сигурне и тешко их је разбити.

Ако мислите да су ваше тренутне лозинке нераскидиве, тестирајте их. Мицрософт нуди проверу лозинке, као и сајт Колико је моја лозинка сигурна. Али ако се тренутно осећате мало несигурно, можда је дошло време да креирате јаче лозинке.

# 4 Изаберите случајни низ знакова

Многи сајтови ће вам рећи када креирате нову лозинку да унесете велика и мала слова, најмање један број и најмање један симбол. Ово може изгледати као бол, али је важан корак који ће вам помоћи да створите сигурну лозинку. Уместо стварног дела означеног бројевима и симболима, једноставно одаберите насумични низ слова, бројева и симбола. Само обавезно напишите то негде како бисте се вратили на свој налог.

# 5. Користите Генератор лозинки

Нема потребе да се мозгате да смислите тај случајни низ за сваки налог који користите на мрежи. Генератори лозинки брзо ће креирати запорке које се тешко раздвајају користећи параметре које поставите – број знакова, било да укључују бројеве или интерпункцијске радове. Поново чувајте лозинке на сигурном месту, а не ослањајући се на меморију. Симантец нуди добар, а лако упамћен је Стронг Генератор лозинки.

# 6. Изаберите Дуге лозинке преко кратких

Што је више знакова, то ће вам бити теже пробити лозинку. Тросечна лозинка може се пробити у просеку 0.0007 секунди. Једанаест слова може потрајати и до 4.66 година да се пукне. Додајте још знакова, бројева, интерпункцијских знакова и симбола, а време потребно за пробијање лозинке експоненцијално се повећава. Сигурна је опклада да ће се хакер одрећи пре проласка 1,21 века неопходног да провали лозинку од 12 слова. Можда бисте желели да проверите да ли вам треба дуго да пробијете тренутну лозинку.

# 7. Користите Менаџер лозинки

Стварање другачије лозинке за сваку веб локацију коју користите, сваки налог који креирате значи да ћете имати или бољу фантастичну меморију или резервни план. Записивање лозинки никада није добра идеја. Папир се може изгубити, оштетити или још горе – украсти. Ако их сачувате у документу на рачунару, можете отворити ризик ако хакер добије приступ вашем рачунару путем вируса тројанског коња.

Коришћењем менаџера лозинки као што су ЛастПасс или КееПасс за чување свих ваших лозинки не само да их чува и спречава да памтите стотине комбинација карактера, већ вам омогућава да запамтите само једну сигурну лозинку како бисте стекли приступ сачуваним лозинкама.

Једном када креирате и сачувате лозинку у софтверу за управљање, сваки пут када посетите ту локацију, менаџер лозинки ће је препознати и аутоматски учитати лозинку за вас, омогућавајући вам да се директно пријавите са само једним кликом.

Неки управитељи лозинки као што је Робоформ такође укључују аутоматско попуњавање обрасца, тако да више никада не морате уписивати своје име и адресу, а они штите те податке једнако као што штите и ваше лозинке.

# 8. Редовно мењајте своје лозинке

Немојте дозволити да јаки генератори лозинки или шифровани менаџери лозинки заведу лажни осећај сигурности. Хакери стално проналазе нове и подмукле начине да упадају у рачуне људи. Останите неколико корака испред њих тако што ћете редовно мењати лозинке. Подесите подсетнике календара ако требате. Ако имате пуно лозинки, мењајте их ротирајуће тако да не морате сваки пут да прођете кроз десетине или евентуално стотине. Да, може изгледати као велика непријатност. Замислите која ће непријатност бити ако хакер добије приступ вашем банковном рачуну или вашем рачуну кредитне картице. Издржите мало непријатности сада да бисте касније избегли велику главобољу.

Док Интернет може бити извор погодности, забаве и забаве, опасност вреба иза сваког угла. Чак и најонезопасније веб локације – на пример, сајтови за игре – често су мета хакера. Не остављајте се рањивим, отвореним за напад. На исти начин као што вежете сигурносни појас сваки пут када уђете у аутомобил, будите паметни када сте на мрежи и заштитите своје податке јаким, сигурним лозинкама. То није гаранција да никада нећете бити хаковани – нема гаранција против тога. Али барем ћете се одмарати у знању да сте учинили све што можете како бисте барем отежали хакерима и мање вероватно да ће они моћи да оштете вашу репутацију или ваш банковни рачун.

Будите у току са таквим објавама тако што ћете се претплатити на наш РСС феед или пратити @ ВхоИсХостинг на Твиттеру.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me