Како изградити интранет помоћу ВордПресс-а

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници. Креирајте сјајан пословни интранет са ВордПресс-ом


Интранетс омогућавају запосленима приступ пословним информацијама на затвореном систему. Систему се приступа путем веб прегледача, али је закључан тако да му не могу приступити.

Неки интранети састоје се од информација „само за читање“, попут смерница компаније, док друге укључују дељење функција и алата за рад у тиму. За потребе овог водича, користимо интранет за ширење информација и подстицање комуникације са сарадницима.

ВордПресс је одличан избор за развој интранета, јер има много компоненти које ће вам бити потребне у основном коду. На пример, има добар систем корисничких налога и корисничку позадину за управљање тимским садржајем. ВордПресс се може надопунити додацима за додавање нових функција, тако да можете прилагодити интранет својим пословним потребама.

Како ће изгледати ваш Интранет?

Развој интранета је мало другачији од израде обичног вебсајта. Постоје техничке разлике и разлике у функцијама које ћете морати да наведете. На пример, нећете морати да се бавите СЕО-ом, јер ће већина вашег садржаја бити скривена иза екрана за пријаву. У исто време, можда ћете се морати више фокусирати на безбедност и корисничке улоге, него на веб локацији која се налази пред јавношћу.

Пре него што започнете са подешавањем ВордПресс-а, размислите о функцијама које ће вам бити потребне и онима које нећете:

 • Колико информација ћете се сакрити иза екрана за пријаву? Можда ћете све то морати да сакријете од јавног прегледа, а јавности ће бити доступна само насловница. То је прилично тешко постићи без додатка.
 • Како се људи пријављују у вашу пословну мрежу? Да ли можете да употребите исте податке за пријаву? Ваш сервисни сто вам се захваљује, ако можете.
 • Постоје ли неки сигурносни захтеви за информацију које морате да следите? Запослени морају знати шта се може, а шта не може делити; можда ће вам требати да дате текст помоћи да би био кристално јасан.
 • Како посао дели информације са запосленима? Можете ли копирати те документе на интранет локацији, тако да се ствари деле централно?
 • Имате ли удаљене канцеларије? Да ли би корисници имали користи од гледања профила надалених сарадника?
 • Да ли предузеће има смернице за брендирање које морате да следите? Шта је са правилима о сликама, политикама повезивања и смерницама о приступачности?

Правим пречицом

Ако желите да врло брзо избаците интранет опште намене, можете једноставно да зграбите интранет додатак за ВордПресс. Они нуде само основе, али могу бити прихватљиви за мали интранет сајт:

 • Све у једном интранету: осигурава вашу ВордПресс страницу и креира преусмјеравања за пријаву, све у једном додатку.
 • Интранет Плус: додаје једноставно подручје са једном страницом у програму ВордПресс са основним функцијама интранета.

У већини случајева мораћете да направите нешто мало веће и сложеније комбиновање различитих додатака.

Изградња вашег интранета

Након што инсталирате ВордПресс на сервер вашег предузећа, идите на Подешавања, а затим Реадинг и проверите Обесхрабри претраживаче да индексирају овај сајт поље за потврду. Ово подешавање додаје линију на вашу датотеку роботс.ткт која одвраћа пакере од индексирања ваше веб локације. Интранети се не морају налазити у претрази у већини случајева, а потврдјивањем овог поља може се спречити одређена количина нежељеног саобраћаја чак и када знају да постоји.

Затим треба да погледате компоненте ваше интранет веб локације и утврдите које ће вам додатке требати да бисте све спојили. У доњим одељцима проћи ћемо кроз неке типичне компоненте које имају интранети, заједно са додацима који ће вам помоћи да постигнете ту функционалност.

Чињење садржаја интранета приватним

Већина интранета је закључана само за запослене. Подразумевано, ВордПресс делује тако што све чини јавним, а затим омогућава уредницима да поставе заставицу на појединачне ставке које би требале бити приватне. За интранет је то непрактичан начин администрирања ствари. Само је питање времена када неко заборави да постави страницу као приватну. Тако да морате да је окренете и подразумевано учините приватном. Ево два додатка за помоћ:

 • Паге Сецурити & Чланство: овај додатак омогућава вам стварање група корисника, а затим им давање дозвола за одређене делове ваше интранет странице. Можете читаву веб локацију учинити приватном или ограничити одређене категорије. Садржи групу за регистроване кориснике, тако да је лако ограничити садржај на особље, нудећи, на пример, насловну страну која је јавно окренута.
 • Ограничени приступ сајту: овај додатак вам омогућава да ограничите пријаве на одређене ИП адресе, што је заиста корисно када правите интранет. Такође можете одабрати шта се дешава када се неко пријави, укључујући приказивање поруке или преусмеравање на одређене странице. Имајте на уму да је недостатак овог додатка тај што ће спречити удаљене раднике да се пријаве, осим ако не користе компанијски ВПН. Дакле, ако имате пуно кућних радника или продавног особља на даљину, то може проузроковати више проблема него што то рјешава.

Осигуравање података Интранета

Лоше осигурани пословни подаци су хакерски изглед за хакере, а складиште осетљивих докумената вероватно ће привући нежељену пажњу. Чак и ако мислите да на вашем интранету нема нечег драгоценог за проналазак хакера, потребан је само један знатижељни шоу за оштећење датотека, крађу адреса е-поште и стварање општег проблема са сигурношћу информација. У неким случајевима мала предузећа раде са много већим клијентима, тако да несигурна интранет страница може послужити као корисна врата за одлучног уљеза..

Баш као и редовна ВордПресс страница, ВордПресс интранет мора бити заштићен од ових претњи:

 • Неактивно одјављивање корисника: користан додатак који одваја кориснике са ВордПресс странице након периода неактивности. Ово може помоћи да се осигура да сесије не остану пријављене када корисник напусти на крају дана.
 • Безбедна сигурност: појачајте сигурност на вашој интранети помоћу овог додатка.
 • Ограничење пријаве за само један уређај: спречавају кориснике да се пријављују са више уређаја истовремено. То би могло имати утицаја на употребљивост за неке људе, али с друге стране, то би могло спречити да злонамерна особа отме пријаву која је већ у употреби..
 • Двофакторна аутентификација Цлеф-а: додаје додатну сигурност без лозинки, користећи Цлеф мобилну апликацију за пријаву. Скенирајте код да бисте добили приступ интранету.
 • Гоогле Аутентификатор: аутентификација са два фактора помоћу телефона, са резервном методом за пријаву било е-поште или сигурносних питања. Пријављивање са два фактора може бити омогућено за одабране улоге, што је корисно за осигурање само рачуна са вишим нивоом дозвола.

Пријављивање на Интранет

Ваши корисници вероватно већ имају мрежно корисничко име, пријаву за е-пошту или потенцијално обоје. Ако можете да интегришете било који од ових постојећих података са својом интранетом, олакшаћете им приступ. Поред тога, ваш сервисни стол неће морати да одржава ВордПресс пријаве за сваког корисника, што им знатно олакшава живот, али и крајњим корисницима..

 • Ацтиве Дирецтори / ЛДАП пријава за Интранет странице: ЛДАП се користи за аутентификацију корисника на Виндовс машинама помоћу Ацтиве Дирецтори-а. Овај додатак нуди исту функцију за вашу интранету.
 • Пријава за Гоогле Аппс: пријавите се својим корисницима помоћу Гоогле Аппс. Овај додатак је компатибилан са додатком за дељење датотека Г Суите који ћемо видети касније.
 • ГП Гоогле пријава: још један Гоогле додатак за пријаву.

Такође можете да побољшате искуство пријављивања размишљајући о томе шта људи желе да виде када се пријаве. Ваши корисници ће се подразумевано одвести директно у административно подручје ВордПресс-а, али вероватно желите да људи задрже на главној веб локацији што је више могуће чине процес мање збуњујућим. Додатак за преусмеравање за пријаву, попут Петеровог преусмеравања за пријаву, људе ће вратити на почетну страницу на пријави или ће их преусмерити на прилагођену страницу коју дефинишете.

Побољшање улога корисника

ВордПресс има пет корисничких улога. Када постављате интранет, вероватно ћете установити да вам је потребна детаљнија контрола. На пример, можда бисте желели улогу за вође тима, једну за надзорнике дна и једну за менаџере садржаја, сваки са различитим сетом дозвола.

Срећом, релативно једноставно је креирати и управљати улогама помоћу Усер Едитор Едитор-а. Само направите копију улоге, преименовајте је, а затим одаберите дозволе које би улога требала имати.

Једном када поставите своје корисничке улоге, можете интранет различито представити различитим улогама корисника. Додатак за помоћ на основу улога посебно је користан за интранете, јер приказује различит садржај помоћи за различите улоге. То значи да бисте могли да имате један сет белешки за помоћ за уређиваче садржаја, други за вође тима и други за редовне кориснике.

Садржај који доприноси

ВордПресс већ има прилично добар систем за додавање, уређивање и модерирање садржаја. Улоге можете користити у своју корист када је реч о попуњавању веб локације и делегирању контроле одређених подручја. Вероватно не желите да сваки појединачни корисник има дозволу за измене интранет садржаја и можда нећете желети да читав тим за уређивање има приступ свему. Али биће одређених области у којима је садржај који је поднео корисник неопходан, тако да морате размислити о најлакшем начину да то постигнете.

Уместо да сви обучавате употребу ВордПресс уређивача, образац за слање садржаја можете да поставите на страницу и да поједноставите процес додавања нових постова. Опет, ово је добар начин да се људи задрже на главној интранет локацији, и даље од административног дела ВордПресс-а, где би могли залутати на погрешно место. Пошто смо испробали неколико додатака који ово поједностављују, наш фаворит су и даље Кориснички постови. Омогућује вам да уграбите образац за слање садржаја на било коју страницу.

Брендирање вашег интранета

Поред одабира теме за своју интранету и прилагођавања боја, можда бисте желели да преобликујете ВордПресс како би изгледао корпоративније. Ево три директна додатка који вам омогућавају да то урадите:

 • Додај лого Админу: додајте логотип предузећа у административну област ВордПресс-а. Ово није прекршај, али то је леп додир за интранет локацију и помаже да се увере кориснике да су на правом месту.
 • Логотип ВП прилагођене администраторске странице
  : промените логотип на страници администратора, унесите прилагођени ЦСС и додајте додатни поздравни текст изнад обрасца за пријаву.
 • Прилагодите слику за пријаву: још један ЦСС образац за пријаву и додатак за прилагођавање слике.

Приступачност

 • Приступачна поезија: додајте функције приступачности било којој ВордПресс веб локацији, укључујући промену величине фонта, контраста и аутоматски аутоматско генерисање прескочених веза. Овај додатак ће такође пронаћи недостајући АЛТ текст на сликама или применити АЛТ текст тамо где недостаје.
 • СОГО Приступачност: додајте дугме приступачности да бисте променили величину фонта, контраст, подвлачење везе и још много тога.

Поред тога што ћете осигурати да ваша веб локација буде онемогућена, можда ћете морати да размислите о запосленима који не користе најновије технологије. У неким радним окружењима рачунари су застарели и можда покрећу старе веб прегледаче који се труде да прикажу сложене веб странице. Ако нисте потпуно сигурни да ваши корисници имају најсавременији хардвер и софтвер, размислите о употреби поједностављеног садржаја. Идеалан је за било коју веб локацију на којој се користи застарјели ИТ.

Креирање директорија запослених

Ваш интранет може да држи запослене повезане тако што ће свакој особи дати профилну страницу. Са ВордПрессом је то врло лако јер систем већ има профил за сваку особу. Додаци испод надограђују ову функционалност, са додатним пољима и изгледом погодним за употребу у интранету.

 • Једноставна Интранет директорија: додаје листу корисничких профила са фотографијама, календаром догађаја и оквиром за претрагу.
 • Гео ИП Детецт: пита Макминд ГеоИП2 базе података за локацију било ког корисника и омогућава вам да поставите информације на своју интранет локацију.
 • Именик Гоогле Аппс: гради базу података запослених са вашег Гоогле Аппс домена. Садржи функцију претраге.
 • Именик запослених: укључује профиле, претрагу и додатне таксономије за странице ваших профила. Такође можете користити видгете са бочне траке да прикажете истакнуто особље или недавне посетиоце интранета.
 • Браг Бок: нека ваши сарадници деле љубав тако што постављају комплименте једни другима.

Дељење докумената

Овај одељак говори о дељењу докумената у формату само за читање, а не о дељењу ради заједничког рада. Уосталом, ваша компанија вероватно већ има неку врсту радне платформе за колаборацију. На интранету се ради о добијању смерница и ажурирањима за свакога истовремено.

Можда желите да креирате нове странице са садржајем за све политике, али понекад је лакше уградити оригиналну верзију на страницу. Морате размислити о томе како се ти документи производе, ко их производи и како ћете их приказати у програму ВордПресс. Размотрите формат оригиналних докумената и лакоћу ажурирања интранета.

 • Удаљени код садржаја: привуците садржај са друге веб локације помоћу кратког кода у посту или на страници. Овај додатак се може користити за повлачење садржаја у интранет са друге веб странице или обрнуто.
 • Гоогле уграђивач диска: омогућава вашим уредницима да уграде било који документ из Г Суите-а на вашу ВордПресс интранет локацију. Овај додатак мора се користити са додатком за пријављивање на Гоогле Аппс.
 • ПДФ Ембеддер: уградите ПДФ датотеке у ВордПресс користећи аутоматски генерисан ЈаваСцрипт.
 • Гоогле Доц Ембеддер: овај додатак користи прегледач Гоогле диска за уметање датотека на ВордПресс локацију. По жељи, документе можете понудити и за преузимање. Одлично решење за организације које већ користе Г Суите.
 • Претрага ВП датотека: омогућује претрагу свих датотека у ВордПресс Медиа Либрари помоћу уобичајеног оквира за претрагу. Подржава ПДФ, ДОЦКС и ОДТ.

Додаци за екстранете

Ако желите довести своје клијенте у једнаџбу, потребан вам је екстранет: затворени систем који можете отворити својим клијентима. Процес израде екстранета сличан је изградњи интранета, али вероватно ћете требати бити обазривији у погледу улога корисника и аспеката приватности. Постоје неки ВордПресс додаци који ће вам пружити унапред конфигурисану екстранет локацију, тако да могу бити вредни разматрања такође:

 • Цлиент Суите: додаје сигурно подручје на вашој веб локацији како бисте могли да делите датотеке са клијентима. Иако ово није потпуни екстранет, он подржава различите локације, тако да може бити прилагођен различитим захтевима.
 • Пројектна панорама: овај додатак додаје алате за управљање пројектима на веб локацију ВордПресс, укључујући дељење датотека и праћење времена.
 • Клипни портал клијента: овај додатак нуди управљање пројектима са функцијама које бисте повезали са интранетом. Можете да делите и сарађујете на датотекама, започињете дискусије и организујете догађаје.

Резиме

ВордПресс је свестран софтвер који се може користити за различите задатке. Уграђени систем улога чини га идеалним за заједничко управљање садржајем, а уграђене профиле можете побољшати и тако да укључите додатне пословне информације.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map