Hoe Tor te gebruiken voor privé browsen op het web

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


Tor voor nieuwkomers: hoe en waarom het te gebruiken

Met al het nieuws over NSA en andere overheidsorganisaties over de hele wereld, lijkt het alsof alles wat we doen, fysiek of virtueel, door iemand wordt bekeken. We weten nu dat onze telefoontjes, sms-berichten, e-mails en online activiteiten allemaal worden opgenomen en gecontroleerd, en wie weet wat nog meer?

Sommigen zeggen misschien dat als je niets te verbergen hebt, je niets te vrezen hebt. Zeker, criminelen zouden bang moeten zijn om gepakt te worden als de regering ons allemaal bespioneert, toch?

Maar er moet een argument worden aangevoerd dat wanneer een regering constant alles in de gaten houdt wat haar burgers doen, dit de samenleving als geheel schaadt.

Criminelen zijn niet de enige mensen die privacy wensen. De Verenigde Naties erkennen privacy als een fundamenteel mensenrecht en veel landen beschermen de privacyrechten van hun burgers expliciet in hun grondwet. Zoals de ACLU zegt: “Privacy is een fundamenteel onderdeel van een waardig leven.” Het maakt vrijheid van meningsuiting en individuele autonomie mogelijk zonder angst voor represailles.

Het argument ‘niets te verbergen’ druist ook in tegen het principe ‘onschuldig tot het tegendeel is bewezen’, een principe dat de rechtssystemen van veel landen in de wereld volgen. In plaats daarvan gaat het voortdurende overheidstoezicht op haar burgers ervan uit dat het allemaal criminelen zijn die iets te verbergen hebben.

Tel daarbij op dat we niet eens zeker weten waarom ze naar ons kijken en wat ze met al onze gegevens doen, en we hebben nog meer redenen om wantrouwend te zijn.

Wat kunnen we doen naast het ondertekenen van ineffectieve petities op sites als Change.org en het sombere nieuws delen met onze Facebook-vrienden? Het lijkt erop dat alle protesten eenvoudigweg worden genegeerd door regeringen, die ons vertellen dat hun spionage voor ons eigen bestwil is.

Maar er is iets dat u kunt doen om uw informatie te beschermen terwijl u online surft, en u hoeft hiervoor geen IT-expert of technisch genie te zijn. Met de TOR-browser kunt u online anoniem blijven en uw recht op privacy beschermen. Hier leest u hoe u aan de slag kunt gaan.

tor-for-newbies-v2

Een beginnershandleiding voor Tor: hoe u deze kunt krijgen, gebruiken en waarom

Elk apparaat dat verbinding maakt met internet heeft een IP-adres (Internet Protocol) – een uniek nummer dat het identificeert met de servers en websites waarmee het communiceert.

Als je ooit je IP-adres (en je locatie en browsegeschiedenis ermee) in een doolhof van servers wilt verbergen, is Tor zeker een gok.

Hier’s hoe te beginnen.

Hoe Tor werkt

Als je Tor gebruikt’browser, uw internetverkeer wordt door een aantal verschillende vrijwilligerscomputers over de hele wereld geleid (genaamd ‘relais’). Dit maakt het voor iedereen uiterst moeilijk om u of uw locatie te identificeren.

Waarom je het zou moeten gebruiken

Tor is voor iedereen – zelfs als je niets te verbergen hebt. Voordelen zijn onder meer:

 • Privacy
 • Voorkomt online volgen
 • Beschermt gegevens tegen hackers
 • Kan firewalls omzeilen

Hoe de Tor-bundel te krijgen

Tor wordt geleverd met een gratis, vooraf geconfigureerde browser voor desktop- en mobiele apparaten. U kunt het binnen enkele minuten downloaden en installeren:

 1. Ga naar torproject.org en klik ‘Downloaden’.
 2. De website detecteert welk besturingssysteem (Windows, Mac of Linux) u gebruikt. Indien correct, klik op ‘Tor Browser-bundel downloaden’. Anders volgt u de link voor de juiste download van het besturingssysteem.
 3. Dubbelklik op het gedownloade bestand. Kies een locatie waar het bestand wordt uitgepakt.
 4. Klik ‘Af hebben’ om de ‘Tor Browser’ map op uw computer. U kunt de browser ook op een USB-flashstation plaatsen en Tor op andere computers openen zonder te installeren.
 5. Klik op ‘Start Tor Browser’ in de Tor Browser-map.
 6. Tor zal je vragen naar je internetverbinding. Als u rechtstreeks verbinding wilt maken met Tor, klikt u op ‘Aansluiten’.

  Als u echter in een land woont waar internet wordt gecensureerd of Tor wordt afgekeurd, moet u indirect of via een netwerk toegang krijgen tot het netwerk. ‘brug’. Klik hiervoor op ‘Configureer’.

 7. Tor maakt automatisch verbinding met het relaisnetwerk. Zo ja, ga dan naar stap 8. Als Tor niet automatisch verbinding maakt, ga dan naar stap 7.1.
  • Je hebt verschillende opties.

  • 7.1.A. Maak verbinding via een proxyserver, die fungeert als tussenpersoon tussen jou en Tor. Gebruik een proxyverbinding als u niet alleen uw IP-adres maar ook het feit dat u dit wilt verbergen’opnieuw Tor gebruiken.
  • 7.1.B. Geef de details van de door u gekozen proxy en klik ‘De volgende’.
  • Tip: gebruik proxyservergegevens van vertrouwde bronnen zoals proxylist.hidemyass.com.

  • 7.1.C. Er wordt een verbinding gemaakt tussen u, de proxy en het Tor-netwerk. U kunt nu de browser starten. Ga naar stap 8.
  • 7.2.A. Als uw internetprovider (ISP) Tor-relais in uw regio blokkeert, klikt u op ‘Ja’ wanneer u wordt gevraagd om toegang te krijgen tot lokale niet-vermelde relais.
  • 7.2.B. U kunt de meegeleverde bruggen gebruiken door te selecteren ‘obfs3’ van de transporttypes. druk op ‘Aansluiten’.
  • 7.2.C. Als die bruggen geblokkeerd zijn, gebruik dan een aangepaste brug. U kunt bridge-IP-adressen aanvragen op bridges.torproject.org. Kopieer en plak het adres van de bridge (s) van de website en druk op ‘Aansluiten’.
  • 7.2.D. Als bridges.torproject.org is geblokkeerd, vraag dan bridges aan via e-mail. Schrijven ‘krijg bruggen’ naar [email protected]. Je kunt dit alleen doen vanuit een Gmail-account. Kopieer de bridge-adressen uit de antwoord-e-mail naar het configuratievenster en druk op ‘Aansluiten’.
  • 7.3.A. Als u een firewall heeft waarmee u alleen verbinding kunt maken via bepaalde poorten, klikt u op ‘Ja’ als daarom gevraagd wordt. Deze geavanceerde instelling verwijst naar of u’ve heeft de firewall van uw toepassing geconfigureerd om Tor uit te sluiten.
  • 7.3.B. …specificeer vervolgens toegestane poortnummers in het daarvoor bestemde venster.
 8. Als je eenmaal’opnieuw verbonden, zal Tor Browser starten.

Hoe Tor veilig te gebruiken

Klaar om te beginnen met verkennen? Gebruik deze extra veiligheidsvoorzieningen om uw tracks online te bedekken.

 1. Start Tor Browser vanaf uw computer of flashstation. Klik op om te controleren of Tor actief is ‘Controleer Tor netwerkinstellingen’.
 2. De volgende pagina toont het IP-adres dat uw ISP ziet terwijl u’opnieuw browsen met Tor. Dit is n’t uw echte IP-adres. U kunt de geolocatie van dit IP-adres controleren op whatismyipaddress.com. De geolocatie moet verschillen van uw echte locatie.
 3. Klik op het uienpictogram voor instellingen. Klik ‘Nieuwe identiteit’ voor Tor om een ​​nieuw virtueel IP-adres voor u te genereren.
 4. In ‘Voorkeuren’ Controleer op hetzelfde paneel of de vakjes Beveiligingsinstellingen zijn aangevinkt. U kunt deze instellingen op elk moment aanpassen.
 5. Je kunt je manier van verbinden met Tor op elk moment wijzigen ‘Open netwerkinstellingen’, ongeveer op dezelfde manier als bij uw eerste verbinding. U kunt proxy’s toevoegen, overschakelen naar bruggen, enz.
 6. Tor Browser waarschuwt u voor het traceren van pogingen – u kunt deze beheren wanneer ze verschijnen.
 7. Schakel in de rechterbovenhoek in ‘HTTPS overal’, die bescherming biedt tegen clickjacking-toepassingen die uw inloggegevens kunnen stelen. Let op: dit werkt alleen op websites die HTTPS ondersteunen.
 8. U kunt JavaScripts, Java Flash en andere plug-ins blokkeren met NoScript. De S knop naast het ui-pictogram wordt doorgehaald als scriptblokkering actief is.

Als u een pagina vertrouwt, staat u scripts handmatig toe door op de knop te klikken (of met de rechtermuisknop op de pagina te klikken) en te kiezen ‘tijdelijk toestaan’.

Veel plezier met browsen!

Hoewel totale online privacy tegenwoordig wordt gezien als een onmogelijke mythe, kan Tor een krachtig hulpmiddel zijn om uw online identiteit te beschermen, vooral in onze tijd na Snowden.

Bronnen

 • Wil je dat Tor echt werkt? – torproject.org
 • Tor: Bridges – torproject.org
 • Over NoScript – noscript.net
 • Bittorrent over Tor is geen goed idee – blog.torproject.org
 • 7 dingen die u moet weten over Tor – eff.org
 • Tor Browser 3.6.2 is uitgebracht –blog.toproject.org
 • Installeer en gebruik Tor Browser Bundle – The Tor Project’s Kanaal – youtube.com
 • Tor: Overzicht –torproject.org
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map