Danes lahko postanete heker danes – takole

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Ali želite biti heker?

“Ne!” ti odgovori. “Sem pošten človek! Ne vdiram v računalnike in kradem zasebnih podatkov! “

Pomiri se. Beseda “heker” je imela nekoč častitljiv pomen – vsaj večinoma časten – preden so ga mediji spremenili v “računalniškega kriminalca.” Za mnoge ljudi to še vedno velja.

Izvor “hekerja”

Izraz “heker” se je pojavil v MIT-ovem Tech Model Railroad Club (TMRC). Signali in moč kluba (S&P) Pododbor je postal razvit z izpopolnjenimi nadzornimi sistemi. Imeli so svoj žargon. Po knjigi Hakerov Stephena Levyja iz leta 1984 so “najbolj produktivni ljudje, ki delajo na S&P so se z velikim ponosom imenovali “hekerji”. “

MIT je imel pred tem dolgo zgodovino kramp. “Hack” je bila obsežna potegavščina, pogosto nezakonita, vendar ne zlonamerna. Med pomembne kraje spadajo spreminjanje oken stavbe v igro Tetris in postavitev avtomobila na Veliki kupoli v središču inštituta. Najstarejše znano citiranje “kramp” v tem smislu spada v TMRC leta 1955. Vendar je že pred tem “hekanje” pomenilo hitro in hitro delo, kar je nedvomno prispevalo k uporabi MIT.

Za hekerja je dosežek vse. Kramp mora biti kreativen in tehnično eleganten. Za krekerja – osebo, ki vdre v najem ali dohodek – je bistven rezultat, surovi načini, kot sta ugibanje ali krajo gesel, pa so prav tako dobri. Še vedno pa je imel hekerstvo vedno dvojno prednost. Tako kot pri Sili je tudi na temno stran enostavno iti.

Računalniški Hacks

Uveljavljanje računalnika za ples in petje je bolj impresivno kot pridobivanje za plačilo.

Leta 1956 je računalnik TX-0 postal na voljo za uporabo na MIT. To ni bil prvi računalnik na kampusu, ampak je bil prvi zasnovan za praktično uporabo. V tistih dneh so računalniki živeli v prostorih, v katere je vstopilo malo ljudi; Uporabniki so predložili palice z luknjanimi karticami in se vrnili ure pozneje, da bi dobili svoj rezultat.

TX-0 je bil drugačen. Vnos ni prišel s kartice, ki je ostala na mizi. Namesto tega so sami programerji skovali s papirnatim trakom. Rezultate so lahko videli, če so prebrali utripajoče luči ali poslušali programirljiv zvočnik. Spomin je imel samo 4K, vendar je bil interaktivni računalnik! Hekerji iz TMRC-a so se postavili v sredino noči. Naredili so stvari, kot so pretvorili številke v rimske številke in zvočnika zaigrali Bachove melodije. To je bila zgoda računalniškega krampanja.

Hakerska kultura in etika

Pesem Julije Ecklar “Ladyhawke!” povzema hekerski kredo: “Neznana sredstva še niso objavljena. Nemogoča sredstva še niso storila. ” Nedokumentirane funkcije ali nepričakovani načini uporabe znanih lahko vodijo kamor koli. Eric Raymond je rekel: “V vseh hekerjih je malo norega znanstvenika.”

Hekerji so zelo individualistični in ne tvorijo tesne kulturne skupine, lahko pa govorimo o hekerski kulturi. To je očitno v slogu, žargonu, komunikaciji. Izmenjujejo ideje, izjemni heki pa jim prinesejo status v skupnosti. Lahko govorimo tudi o hekerski etiki, vendar je kot o mačji etiki. Hekerji, kot mačke, seveda pričakujejo določene stvari in počnejo določene stvari in jim ni vseeno, kaj si kdo misli.

Hakerski etos

Hekerski etos lahko povzamemo na naslednji način:

 1. Dvignite si roke, ga razstavite in ugotovite, kako deluje. Hekerji želijo sisteme, s katerimi lahko to storijo. Želijo vedeti ne le dokumentirane lastnosti, ampak tudi, kaj se v resnici dogaja.
 2. Informacije morajo biti brezplačne. To izhaja iz nagajajočega nagona. Hekerji želijo pokazati, kaj so ustvarili. Želijo vedeti vse o sistemu in imeti dostop do vsega v njem. Fundacija za prosto programsko opremo razlikuje med „svobodnim kot v pivu“ in „svobodnim kot v svobodi“. Pomenijo “svobodo zaganjanja, kopiranja, distribucije, preučevanja, spreminjanja in izboljšanja programske opreme.”
 3. Ne zaupajte avtoriteti. To velja za dve osebi “avtoritete”: tiste, ki ponujajo dokončno znanje, in tiste, ki postavljajo pravila. Hekerji se želijo pozanimati sami in jim ne dovolijo, da bi se jim uresničile kakšne predpostavke ali prepovedi.
 4. Izvirno in pametno je lepo. Praktična uporaba ne šteje toliko. Uveljavljanje računalnika za ples in petje je bolj impresivno kot pridobivanje za plačilo. Prva aplikacija, s katero si zaposleni lahko ogledajo svoj plačni status na spletu, pa je morala navdušiti hekerje.

V točki 1 je opredeljen heker, sicer pa so to splošni trendi. Mnogi hekerji spoštujejo zakone in lastninske pravice, medtem ko se potapljajo globoko v kodo. Večina ostalih upošteva omejitve glede pravil, ki jih bodo kršili. Mnogi imajo v mislih praktične cilje. Število resnično ohlapnih topov je majhno. Ne pozabite: osrednje točke so neodvisnost in ustvarjalnost.

Moderni heker

Dve veliki spremembi sta pretresli prizor hekanja že od malih nog. Prva je bila rast mrež. Arpanet je na spletu stopil leta 1969. Njegova zgodovina je bila nenavadno in presenetljivo produktivno zavezništvo med častniki, podjetniki, akademiki in hekerji. Možnost, da se z računalnikom odpravimo na tisoče kilometrov, je spremenila vse. To je privedlo do e-poštnih sporočil in razprav na dolge razdalje, pa tudi do prvih prizadevanj za preboj na oddaljene računalnike. Mrežne igre, kot so MUD (večnamenska tamnica) in Maze War, so bile prednice današnjih internetnih iger za več igralcev.

Dvig osebnih računalnikov

Drugi velik preboj je bil osebni računalnik. Začenši z Altairjem so bili majhni in poceni računalniki (po standardih sedemdesetih let) na voljo vsem, ki jim je na voljo nekaj sto dolarjev. Hekerji so si lahko kupili lastne stroje in z njimi karkoli storili!

Osebni računalniki so se od takrat spreminjali. Če imate računalnik z operacijskim sistemom Windows ali Macintosh, se zdi, da ima prodajalec OS več nadzora nad njim, kot ga imate. Seveda je za vašo zaščito, vendar hekerji ne marajo biti zaščiteni. Želijo dostop do vseh funkcij na nizki ravni. Za njih je najprimernejši operacijski sistem Unix (Linux in druge brezplačne implementacije). Je brezplačna, izvorna koda je na voljo in z njo lahko delajo karkoli hočejo.

Seveda obstajajo hekerji za Mac in Windows. Svoje računalnike “pobegnejo iz zapora”, da bi premagali omejitve prodajalca. Pri odpiranju zaprtega operacijskega sistema je izziv. Linux je prizorišče večine akcije.

GNU / Linux in brezplačna programska oprema

Mnogi hekerji danes pišejo in distribuirajo “brezplačno” in “odprtokodno” programsko opremo. Oba izraza nista natančna sinonima in sta bila predmet hekerske maščevanja. Programska oprema je na voljo tako kot izvorna koda, ki jo lahko vsak prebira, spreminja in preverja, ali ima napake. Običajno lahko vsakdo pošlje novo kodo ali popravke napak.

Odprte kode ponujajo brezplačne nadomestke za drage komercialne aplikacije in zagotavljajo skoraj vse njihove funkcionalnosti. Namesto da kupite Word ali Photoshop, lahko prenesete LibreOffice ali GIMP. Nekatera odprtokodna programska oprema igra vodilno vlogo strogo sama. Na primer, Apache je najbolj priljubljen spletni strežnik na internetu.

Delo z odprtokodno programsko opremo daje ljudem občutek, da ustvarijo nekaj koristnega in dajo ljudem več izbire, hkrati pa jih založijo velikim korporacijam. Imenovanje imena na priljubljenem projektu je videti dobro tudi v vašem življenjepisu.

Lahko bi bil heker?

Ali te ideje odmevajo? Ali vas kopanje globoko v kodo privlači? Ali vam je všeč, da pametne stvari delujejo, tudi če zanje ne dobite vedno denarja? Ste že kdaj celo noč ostali pri projektu? Če je tako, bi lahko bili heker ali vsaj heker na treningu. Toda dobro razmislite, kakšen heker želite biti.

Glede na to, v kaj se potopite, so lahko koristne vse vrste programskih znanj. Nekateri se prikažejo večkrat. Poznavanje le-teh vam bo odprlo veliko vrat. Karkoli se naučite, to se naučite globoko.

Obvladajte splet

HTML je danes osrednjega pomena za skoraj vse. Natančno morate vedeti, kako delujejo oznake in atributi. Morate razumeti DOM (dokument objektnega modela), ki je spletni API, in kako CSS z njim manipulira.

Za nadzor nad stranjo je potrebno razumevanje JavaScript. Z leti se je iz skriptnega jezika za majhne koščke kode razvil v programski jezik. Hekerji so v JavaScript posnemali celotne računalnike.

Za resno spletno krampanje morate biti udobni tudi na strani strežnika. Apache je običajno izbrani strežnik HTTP. Morali bi poznati nekaj načinov za pisanje spletnih aplikacij. PHP, Python in Ruby so med najbolj priljubljenimi. Strežnik JavaScript v obliki Node.js je v zadnjem času postal enak. Vedeti morate tudi za SQL in podatkovne baze.

Glavni računalniki

Hekerji uporabljajo Unix kadar koli je to mogoče. Običajno je to Linux, zagotovo pa ne vedno. Pravzaprav se hekerji prepirajo o najboljši implementaciji Unixa: Linux, FreeBSD ali drugi. Če boste postali heker, bi morali imeti možnost namestiti katero koli distribucijo, jo konfigurirati kot strežnik in upravljati njen datotečni sistem. Morate vedeti obseg ukaznih lupin in vsaj eno temeljito poznati. Hekerski odnosi do GUI-jev segajo od strpnosti do odkritoga zaničevanja. Pisanje nove računalniške kode ni vedno potrebno. Obstajajo orodja, ki vam omogočajo veliko dela z malo truda, če jih dobro poznate.

Pazite na temno plat. Z lahkoto naredite dodaten korak in stopite na mesta, kjer vam ni dovoljeno. Morda bo videti kot priložnost, da naredim nekaj dobrega in pomembnega. Včasih so kazni veliko strožje, kot si lahko predstavljate.

Pripomočki awk in sed omogočajo, da izbrane podatke izvlečete iz datotek ali jih preoblikujete. Če jih želite učinkovito uporabljati, potrebujete nagonsko znanje o pravilnih izrazih.

S pomočjo datotek ExifTool in Image Magick lahko datoteke postavite in zaplešete. ExifTool omogoča prepoznavanje vrst datotek, ekstrahiranje metapodatkov in pretvorbo med formati. ImageMagick omogoča preoblikovanje slikovnih datotek, uporabo posebnih učinkov in pretvorbo v drugo obliko.

Emacs je najljubši urejevalnik besedila hekerja. Je popolnoma prilagodljiv in se lahko slučajno izvaja kot lupina, obdeluje e-pošto in zažene programe LISP. Nekateri to mislijo kot samostojen operacijski sistem. (Sveti IGNUcius iz cerkve Emacs – AKA Richard Stallman – pravi, da uporaba vi ni greh, ampak pokore.)

Nekatere naloge zahtevajo programiranje v staromodnem C, ki je jezik Linux jedra. Pisanje modulov jedra vam omogoča podporo nove strojne opreme in dodajanje drugih funkcionalnosti. Oglejte si predstavitev in vire programiranja v Linuxu, če želite dobro začeti.

Te veščine so osnova za začetek. Poiščite svojo nišo in postanite strokovnjak za to.

Od hekerstva do kariere

Dober heker je lahko dober razvijalec programske opreme, QA inženir ali skrbnik. Če imate hekerski temperament in spretnosti, lahko težave rešite z nekonvencionalnimi pristopi. Kljub temu se boste morda morali naučiti kakšne discipline.

Hec nekaj doseže, vendar ga je pogosto težko razumeti in vzdrževati. Kot razvijalec v skupini morate napisati dobro organizirano kodo. Imeti mora smiselna imena spremenljivk, dobro strukturo in dovolj dokumentacije, da jo lahko prevzame nekdo drug.

Varnostna analiza je privlačna za hekersko miselnost. Če najdete načine, kako narediti stvari, o katerih si drugi niso mislili, lahko najdete varnostne luknje. Na tem področju je veliko dobro plačanih in zakonitih delovnih mest. Prav tako lahko samostojno in zbirate bounties.

Temna stran

Pazite na temno plat. Z lahkoto naredite dodaten korak in stopite na mesta, kjer vam ni dovoljeno. Morda bo videti kot priložnost, da naredim nekaj dobrega in pomembnega. Včasih so kazni veliko strožje, kot si lahko predstavljate. Vsaj zavedajte se, kako velik tveganje sprejemate. Preberite si o Aaronu Swartzu, da boste razumeli, kako slabo lahko pride.

Še ena pot hekerja je pretvorba ideje v posel. Nekateri pravijo, da je to le druga vrsta temne strani, vendar ni nič narobe, če z denarjem ponujate dragocen izdelek. Tako heker kot podjetnik nasprotujeta uveljavljenim modelom in gnava nove ideje do meje.

Podjetnikova miselnost in spretnosti se sicer zelo razlikujejo od hekerskih. Priprava odličnega programskega izdelka je ena stvar. Spreminjanje uspešnega podjetja je še eno. Izberite svoje partnerje pametno in se naučite brati pogodbe tako skrbno kot preberete kodo. Priznajte, da se lahko lažje razbijete, kot se lahko obogatite. Ne bodi hudoben.

Povzetek

Pridobivanje besede “heker” iz medijev je morda izgubljen vzrok, toda pravega hekerja ni vseeno. Če ste pametni in imate pravi temperament, ste lahko pozitivni v tej besedi. Skrivne pristojnosti operacijskega sistema so na vaš ukaz. Hkrati ne pozabite, da sijaj lahko postane aroganten, nestrpnost pa lahko vodi do odločitev, ki jih boste obžalovali.

Izbrati, da bi bil heker, sploh ni vprašanje. Odločite se za to, če vaši nagibi delujejo tako. Najdete lahko svojo zasebno specialiteto, s katero boste vdrli in nikogar ne moti. Lahko pa v največji meri razvijete svoje veščine in iz njih zgradite kariero ali posel. Lahko celo postanete križar, ki živi na robu. Lahko pa zanemarite vse standarde, se prepustite svoji muhavosti in najverjetneje končate na slabem mestu.

Izbira je dobra. Izdelava pravih je boljša.

Viri hekerjev

Tukaj je nekaj virov, zaradi katerih bo vaša pot do heckerdome lažja:

 • Ključne spretnosti, da postanete glavni heker: temeljit seznam vseh glavnih hekerskih veščin.
 • Kako postati heker: korak za korakom navodila za pridobitev veščin, da postanete heker.
 • Teh 14 naprav je pretresljivo enostavno: Hackerski del je znanje, kako se zaščititi; ta infografika govori o načinih, kako ste lahko ranljivi.
 • Tehnični domoljubi: Vzpon hacktivista: dobro izkoristite svoje hekerske spretnosti.
 • Programiranje: jeziki, časovnica in vodniki: spoznajte stari in novi programski jezik, orodja in knjižnice in še veliko več v tem bistvenem viru.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map