Copyright, internet en waarom het voor u belangrijk is

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


Copyright, internet en waarom het voor u belangrijk is

Geschiedenis van het auteursrecht

Het auteursrecht was vroeger vrij eenvoudig, het begon allemaal – het duurde maar twee jaar.

De eerste auteursrechtwet werd in de 18e eeuw gecreëerd: het Britse statuut van Anne 1710. Het statuut werd aangenomen om de rechten van auteurs te beschermen en verplichtte hen om hun auteursrecht om de twee jaar te vernieuwen. Als u niet verlengde, ging uw werk naar het publieke domein en kon elke printer hiervan profiteren.

Maar sinds dat eerste statuut is het alleen maar ingewikkelder geworden. Proberen om je rechten te onderzoeken, is alsof je door een eindeloos konijnenhol gaat. En om advies vragen kan u een dozijn verschillende antwoorden opleveren, zelfs als u met professionele auteursrechtadvocaten praat.

Maar één ding is duidelijk als het gaat om auteursrecht: sinds dat eerste statuut is het alleen maar restrictiever geworden. In plaats van slechts twee jaar te blijven bestaan, bestaat het auteursrecht in de meeste landen nog tientallen jaren na de dood van de maker.

Ga het internet op

Tegenwoordig maakt internet de verspreiding van informatie veel gemakkelijker dan ooit tevoren. Nu kunnen we binnen enkele seconden tekst, foto’s, video’s en meer over de hele wereld delen. Gehele boeken zijn online gedigitaliseerd, waardoor kennis is behouden en gedeeld die eeuwenlang is beschermd en geïsoleerd. En zodra er iets op internet is uitgebracht, is het onmogelijk om het terug te nemen.

Maar dat weerhoudt auteursrechteigenaren er niet van om het te proberen. Octrooigeschillen schieten omhoog en ook het aantal rechtszaken wegens massale inbreuk op het auteursrecht neemt toe.

De twee kanten van het argument

Het helpt dat procederende partijen niet eens de naam van de andere partij hoeven te weten, maar gewoon een ‘John Doe’ in hun pakken kunnen noemen. En sommige bedrijven stoppen niet alleen bij het indienen van een rechtszaak, maar proberen hun doelen te intimideren en te bedreigen om zich te vestigen.

Aan de andere kant van de auteursrechtkwesties beweren velen dat het internet het auteursrecht overbodig maakt. Wat denk je? Bekijk de feiten hieronder.

Copyright, internet en u

Copyright, het internet & Waarom het voor u belangrijk is

Internet is misschien wel de grootste bedreiging voor het auteursrecht sinds de introductie ervan. Overheden passen voortdurend nieuwe wetten toe om dit veranderende digitale landschap bij te houden.

Hier‘s hoe internet de copyrightwet voor altijd heeft veranderd.

1991 – De eerste openbare website wordt gelanceerd.

1993 – Er wordt een werkgroep voor intellectuele eigendomsrechten opgericht.

1994 – De werkgroep ontwikkelt richtlijnen voor eerlijk gebruik van educatieve multimedia, waarbij eerlijk gebruik van educatief materiaal met copyright wordt uitgebreid tot online bronnen.

1995 – Netcom, een Amerikaanse internetprovider, wordt door het Religious Technology Center aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht wegens het niet verwijderen van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat door een abonnee is geplaatst.

1995 – In het geval van Religious Technology Center vs Netcom kan de rechtbank geen oordeel vellen over de inbreuk of Netcom’s eerlijke verdediging. Er wordt echter een precedent geschapen voor hosts van webservices die worden vervolgd wegens inbreuk op het auteursrecht, zelfs als ze er niet rechtstreeks bij betrokken zijn.

1996 – Afgevaardigden uit 160 landen ontwikkelen een nieuwe benadering van auteursrechtkwesties, waarbij een evenwicht wordt gevonden tussen de rechten van auteurs en de belangen van het publiek.

1998 – President Clinton ondertekent de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) in de wet en brengt verschillende wijzigingen aan in de Copyright Act om deze op de hoogte te houden van technologie.

1999 – Congres keurt een aanzienlijke verhoging van de minimale wettelijke schadevergoeding voor verschillende soorten auteursrechtschendingen goed in de Digital Theft Deterrence and Copyright Damages Improvement Act.

2000 – Heavy metalband Metallica klaagt Napster en hun eigen fans aan wegens ongeoorloofde distributie van hun muziek.

2000 – Een federale rechter in San Francisco gelast Napster om de uitwisseling van illegale muziek niet langer toe te staan.

2002 – De wet op de bevordering van breedband en digitale televisie voor consumenten is aangenomen, waarbij elk apparaat dat auteursrechtelijk beschermde digitale informatie kan opnemen, ontvangen of opslaan, moet voldoen aan kopieerbeveiligingen die zijn gecodeerd in digitale werken zoals dvd’s, cd’s en e-boeken.

2005 – De Family Entertainment and Copyright Act is aangenomen, waardoor strafrechtelijke sancties worden opgelegd aan personen die films opnemen in een bioscoop of niet-gepubliceerde werken zoals films of software verspreiden.

2005 – De Hoge Raad oordeelt in het voordeel van MGM in een zaak waarin wordt vastgesteld dat diensten voor het delen van bestanden aansprakelijk kunnen worden gesteld voor inbreuk op het auteursrecht.

2007 – Jammie Thomas wordt aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht na het downloaden van 30 nummers met peer-to-peer-software voor het delen van bestanden.

2009 – Pirate Bay wordt aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan schending van de Auteurswet, voornamelijk belast met het helpen bij de wereldwijde verspreiding van illegale inhoud online.

2011 – De handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak (ACTA) is ondertekend door de VS, Japan, Zwitserland en de EU, die vereist dat inbreuk op het auteursrecht actief wordt gecontroleerd door ondertekenaars en strafrechtelijke sancties.

2011 – Aaron Swartz wordt vervolgd wegens inbreuk op het auteursrecht na een enorme download van artikelen van JSTOR, een digitale academische bibliotheek.

2012 – Het Amerikaanse ministerie van Justitie neemt de Amerikaanse site voor het hosten van bestanden, Megaupload, in beslag en sluit deze af.

Hoe te voorkomen dat de wet wordt overtreden

Voordat u materiaal gebruikt dat niet’t uw eigen intellectuele eigendom, controleer altijd zorgvuldig de copyright-status ervan.

Als algemene regel geldt dat als een site dat niet doet’Maak expliciet duidelijk dat het materiaal vrij is voor hergebruik of toe-eigening, en neem het dan altijd aan’s copyright materiaal.

Houd deze simpele dos en don in gedachten’ts.

Dos

 • Zorg ervoor dat je‘weet wat wel en niet is’t beschermd door het auteursrecht.
 • Ga ervan uit dat inhoud is beschermd totdat u het tegendeel kunt bewijzen.
 • Controleer of werken beschikbaar zijn voor openbaar gebruik en vermeld altijd de oorspronkelijke auteur.

Onthouden: Ideeën en feiten zijn dat niet’t algemeen beschermd, maar literaire werken, schilderijen, foto’s, tekeningen, films, muziek en software vallen allemaal onder het auteursrecht.

Weet niet

 • Neem aan dat er iets niet is’t onder auteursrechtelijke bescherming omdat het’s op het internet.
 • Deel, upload of download literaire werken, software, foto’s, tekeningen, films of muziek online zonder de copyright-eigenaar’s toestemming.
 • Zet zonder toestemming de inhoud van een andere website op uw pagina of plagiaat van de artistieke werken van anderen.

Onthouden: Pas op voor schrijvers en kunstenaars ­- fictieve personages en verhaallijnen worden beschermd door het auteursrecht, wat betekent dat fictie van fans en tekeningen van personages technisch inbreuk maken op het auteursrecht.

Het auteursrecht verschilt enorm van land tot land.

Het internet heeft de manier waarop we inhoud bekijken en delen aanzienlijk veranderd, en de wet heeft de copyrightwetgeving moeten verscherpen om beschermd materiaal te beschermen.

Uiteindelijk echter’Het is aan ons om ervoor te zorgen dat we online materiaal ethisch en verantwoord gebruiken.

Bronnen

 • Copyright tijdlijn – arl.org
 • VS versus Vernor – citizen.org
 • Online inbreuk op het auteursrecht: recente gevallen wereldwijd en wetgevende reacties – davies.com
 • Verenigde Staten vs.Aaron Swartz: Aanklacht – documentcloud.org
 • Wetswijzigingen – fairuse.stanford.edu
 • Metallica vervolgt Napster – forbes.com
 • Copyright begeleiding – gov.uk
 • Napster verliest Net Music Copyright Case – theguardian.com
 • The Pirate Bay Trial: Guilty Verdict – theguardian.com
 • Internettijdlijn – internetsociety.org
 • Handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak – ipo.gov
 • JSTOR-verklaring: misbruik van incidenten en strafzaken – jstor.org
 • Ministerie van Justitie laadt leiders van Megaupload op – justice.gov
 • Copyright Internet – mason.gmu.edu
 • Handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak – mofa.go.jp
 • Metallica’s kruistocht tegen Napster – mtv.com
 • Internetproviders: de kennisstandaard voor bijdragende schending van auteursrechten en de verdediging tegen redelijk gebruik – richmond.edu
 • Fanfictie en copyright – timeshighereducation.co.uk
 • Supreme Court OKs $ 222K oordeel voor het delen van 24 nummers – wired.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map