Användaragent: Lär dig din webbläsares användaragent nu

Din användaragent är:

Mozilla / 5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 10_3 som Mac OS X) AppleWebKit / 602.1.50 (KHTML, som Gecko) CriOS / 56.0.2924.75 Mobil / 14E5239e Safari / 602.1 RuxitSynthetic / 1.0 v1056367419 t3361852064589862559 smf = 0


Din IP-adress är:

Amerikanska flaggan 35.190.173.33

Webbläsarinformation:

JavaScript aktiverat:Cookies aktiverade:Enhets Pixel Ratio:Skärmupplösning:Webbläsarfönsterstorlek:Lokal tid:Tidszon:
Nej
Nej
N / A
N / A
N / A
N / A
N / A

Användaragenter är unika för alla besökare på webben. De avslöjar en katalog med teknisk information om enheten och programvaran som besökaren använder. Beväpnad med den här informationen kan du utveckla rikare och mer dynamiska webbplatser som levererar olika upplevelser baserade på den användaragent som besöker.

Användaragenter är också avgörande för att kontrollera sökmotorrobotar med hjälp av filen robots.txt på din server. Men de fungerar inte perfekt i alla situationer, och informationen i en användaragentsträng kan bli förfalskad.

För att utnyttja denna information måste du förstå komponentdelarna i en användaragentsträng och även överväga de potentiella riskerna med att använda den här metoden för att leverera innehåll.

Vad är en användaragent?

Alla som surfar på webben just nu har en användaragent. Det är programvaran som fungerar som bron mellan dig – användaren – och internet.

Det är lättast att förstå användaragenter om vi backspårar och tittar på utvecklingen på webben. På så sätt kan vi förstå fördelarna med användaragenter.

När internet var ett textbaserat system, redan i början av dess användning, var användarna tvungna att skriva kommandon för att navigera och skicka meddelanden. Nu har vi webbläsare som gör det åt oss. Vi pekar och klickar helt enkelt, och webbläsaren fungerar som vår “agent” och förvandlar våra handlingar till kommandon.

Hur fungerar en användaragent?

När din webbläsare (eller liknande enhet) laddar en webbplats identifierar den sig som en agent när den hämtar det innehåll du har begärt.

Tillsammans med den användar-agentidentifieringen skickar webbläsaren en mängd information om enheten och nätverket som den är på.

Detta är en riktigt uppsättning data för webbutvecklare eftersom det gör att de kan anpassa upplevelsen beroende på användaragenten som laddat sidan.

Användaragenttyper

Webbläsare är ett enkelt exempel på en användaragent, men andra verktyg kan fungera som agenter. Av avgörande betydelse kontrolleras eller instrueras inte alla användaragenter av människor i realtid.

Sökmotorns sökrobotar är ett bra exempel på en användaragent som (till stor del) automatiseras – en robot som trål på webben utan en användare vid rodret.

Här är en lista över några av de användaragenter som du kommer att stöta på:

 • webbläsare: Inklusive Microsoft Edge, Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome, BlackBerry, Opera, Opera Mini, iOS Safari, Chrome för Android, Samsung Internet, QQ browser och andra.
 • crawlers: Google, Google Bilder, Yahoo! Slurp och hundratals till.
 • konsoler: PlayStation 4, Wii, PlayStation Portable och Bunjalloo – Nintendo DS ‘inbyggda webbläsare.
 • Äldre operativsystem (till exempel AmigaVoyager).
 • Offline-webbläsare och liknande (till exempel Wget och Offline Explorer).
 • Länkbrickor (till exempel W3C-checklänk).
 • Plus ett helt utbud av flödesläsare, validerare, molnplattformar, mediaspelare, e-postbibliotek och skript.

HTTP-användaragentsträngar

När användaragenten har identifierat sig på webbservern kan en process som kallas innehållsförhandling börja. Detta gör att webbplatsen kan betjäna olika versioner av sig själv, baserat på användaragentsträngen.

Agenten överför sitt ID-kort till servern och servern förhandlar sedan om en kombination av lämpliga filer, skript och media.

I början av nätet användes användaragenter för att skilja Mosaik från Mozilla, eftersom Mosaic inte stöder ramar, medan Mozilla gjorde.

Hur man läser en användaragentsträng

För att titta på en användaragentsträng mer detaljerat, titta på detta exempel användaragentsträng, genererad av WhoIsHostingThis User Agent Tool.

Dina resultat kommer att vara unika för din dator, enhet och nätverk, men här är en från en dator vi har på kontoret:

Mozilla / 5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_10_2) AppleWebKit / 537.36
(KHTML, liksom Gecko) Chrome / 51.0.2704.84 Safari / 537.36

Genom att dela exemplet får vi följande information:

 • Användaragentapplikationen är Mozilla version 5.0, eller en mjukvara kompatibel med den.
 • Operativsystemet är OS X version 10.2.2 (och körs på en Mac).
 • Klienten är Chrome version 51.0.2704.84.
 • Klienten är baserad på Safari version 537.36.
 • Motorn ansvarig för att visa innehåll på den här enheten är AppleWebKit version 537.36 (och KHTML, en open source-layoutmotor, finns också).

Vad du ska leta efter i en användaragentsträng

Att dissekera användaragentsträngar kan vara svårt eftersom det inte finns något standardformat. Men det finns guider och analysverktyg över hela webben som kan hjälpa. För de flesta designers är applikationen, versionen och motorn sannolikt nyckeln.

Observera att en enorm del av användaragentsträngen handlar om kompatibilitet. Det beror på att Internet Explorer ursprungligen måste förklara sig vara Mozilla-kompatibelt för att få innehåll med ramar.

I praktiken förklarar de flesta webbläsare sig vara Mozilla-kompatibla för att säkerställa att de kan komma åt allt innehåll på webben.

Innehållsförhandling

Så användaragentsträngen är lite förvirrad. Men det är fortfarande användbart. Vad kan vi göra med det?

Vi kan:

 • Kontrollera webbläsarens eller enhetens funktioner och ladda olika CSS baserat på resultatet;
 • Leverera anpassad JavaScript till en enhet jämfört med en annan;
 • Skicka en helt annan sidlayout till en telefon jämfört med en stationär dator;
 • Skicka automatiskt rätt översättning av ett dokument, baserat på språkinställningen för användaragent;
 • Tryck specialerbjudanden till vissa människor, baserat på deras enhetstyp eller andra faktorer;
 • Samla statistik om besökare för att informera vår webbdesign och produktionsprocess för innehåll, eller helt enkelt mäta vem som träffar vår webbplats och från vilka hänvisningskällor.

Sammantaget kan vi ge våra skript möjlighet att göra det bästa valet för våra besökare, baserat på deras användaragent.

Mer kan vi mata in dessa data till en cykel med kontinuerlig förbättring, analys och andra processer, som omvandlingsoptimering.

Användaragenter och Robots.txt

Robot.txt-filen är en fil på din webbserver som styr hur vissa användaragenter beter sig. I de flesta fall använder vi robots.txt för att berätta sökmotorns sökrobotar – eller “robotar” – vad de ska göra.

Som vi nämnde i inledningen är sökmotorrobotar en mycket specifik typ av användaragent. Informationen i filen robots.txt gäller endast sökrobotar och det är upp till crawlerna att tolka dem som vi tänker.

Låt oss titta på några exempel.

Hur man förbjuder eller tillåter crawlers med Robots.txt

Att förbjuda alla sökrobotar från att besöka en webbplats, vi skulle skapa en textfil som heter robots.txt, placera den i den översta (webbtillgängliga) katalogen på vår server och lägga till följande text:

Användaragent: *

Avvisa: /

För att tillåta alla crawlers tillstånd lägger vi till följande text i vår robots.txt-fil:

Användaragent: *
Inte godkänna:

Du kan också förbjuda och tillåta specifika sökrobotar och begränsa eller tillåta åtkomst till specifika mappar.

Senaste Google Chrome-användaragenter

Här är de senaste Chrome-användaragenterna:

 • Chrome för Android (mobil & läsplatta)
  • Mozilla / 5.0 (Linux;;) AppleWebKit / (KHTML, som Gecko) Chrome / Mobile Safari /
 • Chrome för iOS
  • Mozilla / 5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 10_3 som Mac OS X) AppleWebKit / 602.1.50 (KHTML, som Gecko) CriOS / 56.0.2924.75 Mobile / 14E5239e Safari / 602.1
 • Chrome WebView (KitKat till Lollipop)
  • Mozilla / 5.0 (Linux; Android 4.4; Nexus 5 Build / _BuildID_) AppleWebKit / 537.36 (KHTML, som Gecko) Version / 4.0 Chrome / 30.0.0.0 Mobile Safari / 537.36
 • Chrome WebView (Lollipop och högre)
  • Mozilla / 5.0 (Linux; Android 5.1.1; Nexus 5 Build / LMY48B; wv) AppleWebKit / 537.36 (KHTML, som Gecko) Version / 4.0 Chrome / 43.0.2357.65 Mobile Safari / 537.36

Vanliga frågor

Du kan fortfarande ha några frågor om användaragenter, vad de är och hur de fungerar. Här är några frågor och svar för att komma igång.

Vad är användaragent i en HTTP-begäran?

En användaragent är en viss sträng av tecken i varje webbläsare som tillåter fungerar som en identifieringsagent. Användaragenten tillåter webbservern att identifiera operativsystemet och webbläsaren. Sedan använder webbservern den utbytta informationen för att bestämma vilket innehåll som presenteras för specifika operativsystem och webbläsare på en serie enheter.

Vad finns i en användaragentsträng?

Användaragentsträngen innehåller användarapplikationen eller programvaran, operativsystemet (och deras versioner), webbklienten, webbklientens version och motorn som är ansvarig för visningen av innehållet (t.ex. AppleWebKit). Användaragentsträngen skickas i form av en HTTP-begäranhuvud.

Vad är detektering av användaragent?

Användaragentdetektering är processen för att erkänna och analysera användaragentsträngen för att bekanta sig med strängens egenskaper. Användaragentdetektering kan vara användbar för webbplatser för att optimera och rikta in olika webbläsarfunktioner i motsats till specifika webbläsartyper.

Vad är spoofing av användaragent?

Spädning av användaragent är ett uttryck som används för att beskriva en instans där en webbläsares användaragentens innehåll tillåter webbläsaren att posera och identifiera sig som en annan webbläsare. Eftersom webbplatser ofta kontrollerar webbläsartypen när de presenterar innehåll för användare, är användaragent-spoofing fördelaktigt för många webbläsare när det gäller kompatibilitet.

Vad används WebKit för?

WebKit är en HTML-webbläsarmotor. Det är en öppen källkodsmotor utvecklad av Apple och används främst i Apples webbläsare Safari och iOS. Det är en renderingmotor som bearbetar HTML och CSS för att tolka och presentera webbsidor. WebKit ansvarar också för att du kan navigera genom länkar på en webbsida.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map